Poslové jara se k nám z tepla vrátili s předstihem. Přinesou suché jaro?

STŘEDOČESKÝ KRAJ – Ačkoliv za okny to již vypadá na krásné jarní dny, příroda by měla ještě alespoň čtrnáct dní odpočívat. Počasí ale zmátlo i známé posly jara, kteří  se k nám už vrátili ze zimovišť v teplých krajích.  Skřivani, špačci a další druhy stěhovavých ptáků jsou doma zhruba s dvoutýdenním předstihem. Podle ornitologů to ale nevěstí nic dobrého a obávají se krátkého a suchého jara. 

Jarní počasí panuje ve střední Evropě již několik dní. Denní teploty místy šplhají až téměř k 15 stupňům. Příroda se chová tak, že jaro již nastalo. „Na jedné straně je hezké, jak se krajina probouzí ze zimního spánku, byli bychom ale raději, kdyby příroda ještě chvíli spala. Je to příliš brzy. Zpěvní ptáci nám tak mohou signalizovat, že jaro bude krátké a nastane rychlý přechod k letním teplotám a suchu,“ říká ornitolog Zdeněk Machař ze záchranné stanice pro živočichy Ptačí centrum. Současnou situaci srovnává s tou před šesti lety, kdy bylo na jaře sucho. Pokud nebude přechod do jara provázen vydatnými dešti, budou to právě ptačí poslové jara, kteří na sucho doplatí nejtvrději.

Naštěstí pomoci ptáčkům můžeme i my. „To, co pro ptáky znamená plné krmítko v zimě, je pro ně v době suchého jara plné pítko. Pomoci může doslova každý. Je to přitom tak jednoduché,“ zdůraznil Machař.  Na zahradě nebo na dvorku stačí zanechat nádobu s vodou a do ní hodit větvičku tak, aby ji pták mohl použít jako most a přehopsat po ní až k vodě. Dostatek vody potřebují zpěvní ptáci především v době, kdy budou pečovat o své potomky.