Silný vítr lámal stromy i komplikoval situaci na jihu Čech

JIŽNÍ ČECHY – Výstraha Českého meteorologického ústavu nelhala… Jižní Čechy zasáhl o tomto víkendu silný vítr. Lámal stromy a páchal škodu nejen na silnicích, ale také železnicích. Hasiči se od včerejšího dne téměř nezastavili a situace nebude patrně lepší ani dnes v noci. Vítr s nárazy 20 až 25 metrů za sekundu je hlášen až do pondělní sedmé hodiny ranní.

Počty výjezdů od včerejšího dopoledne byly v jednotlivých okresech obdobné. „První spadlé stromy hasiči odklidili především na Českokrumlovsku již v dopoledních hodinách. Největší nápor pak jednotky zažily po dvacáté hodině, kdy do jedné hodiny noční vyjely k více než čtyřiceti událostem,“ uvedla mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů. Ve většině případů se jednalo o odklízení stromů spadlých na silnice. „Výjimku tvořily dva zásahy, a to v Dobšicích a Dačicích, kde hasiči zajišťovali části uvolněných střech,“ upřesnila mluvčí Vendula Matějů.

Situace se trochu uklidnila po jedné hodině ranní, ale od dnešních brzkých ranních hodin vyjížděli jak profesionální, tak i dobrovolné jednotky hasičů k dalším událostem souvisejícím se silným větrem. „Přibližně od půl třetí ranní museli hasiči zasahovat již u dalších dvaceti událostí. Ve všech případech se jednalo o popadané stromy na silnice a železnice, v jednom případě hasiči ve Smetanově ulici ve Vodňanech zajišťovali větrem uvolněný kryt pouličního osvětlení,“ sdělila mluvčí hasičů Vendula Matějů.

Aktuální situace
Popadané stromy tak komplikuji dopravu nejen na silnici, ale i na železnici. Aktuálně je neprůjezdný úsek z Kubovy Hutě do Lenory. Očekávejte zpoždění v řádu hodin. Vlaky mohou být rovněž nahrazeny autobusy. V okolí Volar aktuálně došlo k rozsáhlému výpadku elektrického proudu. Protože nefunguje zabezpečovací zařízení, byl zastaven provoz na všech tratích.

V Jihočeském kraji je také velký problém s dodávkami energie. Jedná se o kalamitní stav v důsledku silného větru a velkého množství poruch v distribuční síti. Energetici tak mají s jejími opravami plné ruce práce. Zvýšená poruchovost pak byla nejvíce hlášena v okresech Jindřichův Hradec, Prachatice, Písek, Tábor a Český Krumlov. V těchto chvílích je nejkritičtější situace na Českokrumlovsku a Jindřichohradecku.

Zásahy hasičů v číslech
Výjezdy k popadaným stromům v sobotu 9. března 2019:
Českobudějovicko (7)
Českokrumlovsko (8)
Jindřichohradecko (10)
Písecko (9)
Prachaticko (6)
Strakonicko (5)
Táborsko (8)

Počty událostí v neděli 10. března 2019 od 2:30 do 10:30 hodin:
Českobudějovicko (0)
Českokrumlovsko (2)
Jindřichohradecko (8)
Písecko (3)
Prachaticko (1)
Strakonicko (2)
Táborsko (4)

Zdroj fotografie YouTube