Vysočinu trápí silný vítr, hasiči zasahovali u padesátky událostí

VYSOČINA – Výstraha meteorologů se vyplnila a Vysočinu zasáhl silný vítr. V souvislosti s počasím zasahovali hasiči na Vysočině od sobotního do nedělního rána u více než pěti desítek událostí. Nejčastěji odstraňovali stromy a větve, které zablokovaly silnice. Nejkritičtější situace byla na Pelhřimovsku a Jihlavsku. Další výstraha před silným větrem platí pro Vysočinu od nedělní 15:00 do pondělního poledne.

„V Koutech na Havlíčkobrodsku začal v sobotu před jedenáctou hodinou v noci po úderu blesku hořet rodinný dům. Majiteli se podařilo požár uhasit ještě před příjezdem hasičů,“ informovala mluvčí krajských hasičů Petra Musilová s tím, že plameny způsobily škodu předběžnou vyčíslenou na 100 tisíc korun.

V neděli 36 minut po druhé hodině ranní vyjely tři jednotky hasičů k ohlášenému nárazu osobního auta do stromu na silnici u Žirovnice na Pelhřimovsku. „Z havarovaného vozidla museli hasiči vyprostit zraněnou osobu za použití speciálního hydraulického nářadí,“ uvedla Petra Musilová.

V souvislosti s vydanou výstrahou před silným větrem od dnešní 15:00 do pondělního poledne hasiči radí

  • Před příchodem větru preventivně zajistěte okna, dveře, odstraňte nebo upevněte volně uložené předměty (např. květináče, zahradní nábytek) které mohou v důsledku větru ohrožovat okolí. Dávejte si pozor hlavně na volně ležící plechy, skleněné výplně nebo jiné pevné a ostré předměty, z nichž se za silného větru stávají smrtící zbraně.
  • Bezpečný úkryt před silným větrem poskytují budovy s nenarušenou statikou. Omezte pohyb venku a jízdy autem, neschovávejte se pod stromy, nebo v okolí vyšších a starších budov, u kterých hrozí stržení střešní krytiny (tašky, plechy), rozhodně nechoďte do lesa.
  • Neparkujte auta pod stromy nebo v blízkosti něčeho, co hrozí zřícením, dávejte si pozor na vysoké sloupy.
  • Pokud za silného větru řídíte auto, jeďte maximálně opatrně a pomalu. Větrné poryvy mohou auto učinit neovladatelné a hrozí také zvýšené nebezpeční střetu s překážkou na silnici. Předem si zjistěte, jestli je trasa vaší jízdy průjezdná a vozovka sjízdná, abyste neuvízli.
  • Spadlých drátů elektrického napětí se nedotýkejte a vůbec se k nim nepřibližujte.
  • Sledujte vývoj situace ve sdělovacích prostředcích.
  • NEPODCEŇUJTE předpovídanou situaci a NEPŘECEŇUJTE vlastní síly, schopnosti a možnosti.
  • NEROZŠIŘUJTE poplašné a neověřené zprávy.
  • UVĚDOMTE SI, že největší hodnotu má lidský život a zdraví a až potom záchrana majetku.
  • Pokud je lidský život, zdraví, popř. majetek v bezprostředním ohrožení, volejte hasiče na číslo 112 nebo 150.

Foto: HZS Kraje Vysočina – ilustrační foto