Aprílové počasí ochromilo Vysočinu: silný vítr a sněhová kalamita

VYSOČINA – Na 240 událostí řešili hasiči na Vysočině od nedělní osmé hodiny večerní do pondělního rána. Silný vítr vyvracel stromy, které zablokovaly silnice, ale také poškodil dráty elektrické vedení a desítky domácností se tak ocitly bez elektřiny. Odpoledne pak Vysočinu pokryl sníh a způsobil nepříjemné dopravní komplikace. Při nehodě autobusu musel zasahovat i vrtulník.

Pracovníci ČEZU řešili v noci na desítku poruch na vedeních vysokého napětí. Bez elektřiny se tak ocitli lidé v České Bělé, v Přibyslavi, v Chotěboři nebo v Lípě na Havlíčkobrodsku. Zhruba tři tisíce domácností je bez elektřiny také na Jihlavsku a problémy ještě v pondělí odpoledne přetrvávaly na Pelhřimovsku a Žďársku.

Situaci navíc komplikuje další nepříjemné počasí. Odpoledne totiž Vysočina zažila několik sněhových vánic a některé části kraje pokryl sníh.

Dopravní nehody na sebe nenechaly dlouho čekat

„Po 14.00 došlo v katastru obce Věžnička na Jihlavsku k dopravní nehodě autobusu. Řidič vezl 17 dětí převážně školního věku. Šofír a 14 dětí transportovala zdravotnická záchranná služba do nemocnic v Jihlavě a v Havlíčkově Brodě,“ informovala krajská policejní mluvčí Jana Kroutilová s tím, že pro jedno z dětí, které mělo středně těžké poranění, přiletěl vrtulník. Řidič autobusu jel ve směru od Polné na Věžničku, vyjel mimo silnici a s autobusem narazil do stromu. Zkouška prokázala, že byl střízlivý.

Další nehodu policisté šetřili na dálnici D1 na 137. kilometru ve směru na Prahu, kde havarovala pět nákladních a čtyři osobní auta a kde se okamžitě začaly tvořit dlouhé kolony.

Spadlé stromy navíc zastavily provoz na trati Brno – Havlíčkův Brod. Vlaky na Přibyslav – Sázava u Žďáru a Havlíčkův Brod – Jihlava stály až dvě hodiny, a vlaky tak vystřídaly autobusy.

Jak zasahovali vysočinští hasiči (foto: HZS Kraje Vysočina)