Hasiči i energetici na jihu se nezastavili ani v noci

JIŽNÍ ČECHY – Další náročnou noc za sebou mají hasiči i energetici na jihu Čech. Vítr lámal stromy, které blokovaly provoz na komunikacích, a to jak silnicích, tak železničních tratích. Bez elektřiny zůstalo několik tisíc domácností. Celkový počet zásahů se za víkend a první hodiny nového týdne dostal na číslo 495.

Silný vítr udeřil nejprve na západě našeho kraje, nejvíce zasaženými okresy byl ten prachatický a českokrumlovský. Poté se přesunulo jeho řádění na Českobudějovicko a Jindřichohradecko. „Hasiči museli také v několika případech upevňovat uvolněné části střech, plachty či plechy. Odpoledne zasahovali například na Lidické třídě v Českých Budějovicích, obci Srubec nebo v Týně nad Vltavou,“ upřesnila mluvčí jihočeských hasičů.

Plné ruce práce měli také energetici. Na jihu totiž včera večer vyhlásili kalamitní stav. Bez elektřiny bylo k včerejšímu večeru na 11 500 domácností. Silný vítr například povalil u Libínského Sedla betonový sloup. Tuto událost hasiči řešili společně s pracovníky energetické firmy.

„Uvolněnou plachtu z bilboardu českobudějovická profesionální jednotka odstraňovala z obřího billboardu u výstaviště v Českých Budějovicích, stejná jednotka pak zajišťovala plechy na střeše pivovaru Samson také v Českých Budějovicích. V Budíškovicích na Jindřichohradecku pak narazilo do spadlého stromu osobní auto. Nehoda se obešla bez zranění. Na Prachaticku před dvacátou hodinou museli hasiči ve Vitějovicích ze silnice odklízet sněhové zátarasy, které tam vítr přivál,“ uvedla mluvčí hasičů Vendula Matějů.

Uvolněná plachta billboardu u výstaviště v Českých Budějovicích (zdroj HZS Jihočeského kraje)


Situace v pondělí 11. března

Podle slov Venduly Matějů se dnešek nese v klidnějším tempu. „Neznamená to, že by jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů přestaly vyjíždět k zásahům, kdy likvidují následky silného větru. Ale zásahy již nepřicházejí v takovém množství, jako to bylo v nedělní podvečer a večer,“ upřesnila.

Od půlnoci do šesté hodiny ranní byli vysláni celkem šedesáti takzvaným vícečetným událostem. „Kromě jediného případu, kdy v Písku hasiči ukotvovali uvolněnou střechu kulturního domu, se ve všech případech jednalo o popadané stromy,“ sdělila mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

I přesto, že již vítr opustil území Jihočeského kraje, zásahy hasičů neustávají. Jejich množství je však nižší než bylo v průběhu dnešní noci. „Pouze v Hluboké nad Vltavou řeší pád stromů na rodinný dům,“ uvedla Vendula Matějů.

I u obce Závraty pak zasahovala profesionální jednotka ze stanice Křemže, kdy do spadlého stromu narazilo auto. I v tomto případě se jednalo o dodávku. Následky této nehody však nejsou tragické.

Počty událostí v jednotlivých okresech, kde zasahovali hasiči
Neděle 10. března od 10:30 do 20:00 hodin
Českobudějovicko (28)
Českokrumlovsko (20)
Jindřichohradecko (18)
Písecko (6)
Prachaticko (37)
Strakonicko (19)
Táborsko (5)

Pondělí 11. března od 0:00 do 5:30 hodin
Českobudějovicko (11)
Českokrumlovsko (3)
Jindřichohradecko (22)
Písecko (8)
Prachaticko (3)
Strakonicko (5)
Táborsko (12)

Pondělí 11. března od 5:30 do 8:30 hodin
Českobudějovicko (10)
Českokrumlovsko (5)
Jindřichohradecko (5)
Písecko (11)
Prachaticko (4)
Strakonicko (2)
Táborsko (8)

Popadané stromy v Českých Budějovicích (zdroj HZS Jihočeského kraje)

Zdroj fotografiíí HZS Jihočeského kraje