Vichr na Zlínsku řádil jako zběsilý. Stromy padaly jako kuželky

ZLÍNSKÝ KRAJ – Silný vítr zasáhl o víkendu i Zlínský kraj. Krajské operační středisko přijalo první oznámení o spadlém stromu na cestu již v noci ze soboty na neděli.

Silný vítr vyvracel stromy v celém kraji. K hlášeným událostem vyjížděly jednotky profesionálních i dobrovolných hasičů a likvidovaly následky větru, který se přehnal přes naše území. Především se jednalo o odstraňování vyvrácených stromů z komunikací a cyklostezek.

Během noci a nedělního dopoledne vyjeli hasiči na Kroměřížsku k celkem čtyřem událostem. V místní části Všetuly v Holešově odstraňovali hasiči větve, které spadly na zaparkovaná vozidla a poškodily jim skla.

Na Uherskohradišťsku vyjížděli hasiči desetkrát. Mimo odstraňování stromů z komunikací hasiči zasahovali i v obci Kněžpole, kde silný vítr strhl střechu z objektu dílny. Naštěstí se tato událost obešla bez zranění. Dále hasiči zasahovali v Kunovicích, kde do komunikace zasahovala vyvrácená dopravní cedule, kterou hasiči museli odřezat. Ve Starém Městě odstraňovali lampu veřejného osvětlení, která visela na kabelu. A v obci Jalubí zajišťovali utržený plech na střeše, neboť hrozilo jeho spadnutí na zem.

Vsetínští hasiči vyjížděli čtyřikrát. Nejzávažnější událost byla v Prostřední Bečvě, kde spadl strom na čelní sklo kamionu a zůstal ležet přes celou šíři vozovky. Naštěstí strom pouze poničil sklo vozidla. Řidič vyvázl bez zranění.

Na Zlínsku hasiči vyjeli celkem pětkrát a odstraňovali stromy z komunikací. I nadále lze očekávat další výjezdy k odstraňování následků po silném větru, který se přehnal našim krajem.

 

Aktualizace 11.3.2019 ve 13 hod.

I v noci z neděle na pondělí vyjížděli hasiči odstraňovat popadané stromy na komunikace. Na rozdíl od jiných krajů byl ve Zlínském kraji relativní klid a hasiči vyjeli pouze ke čtyřiadvaceti hlášeným událostem. Nejvíce vítr zasáhl Vsetínsko, kde profesionální i dobrovolní hasiči odklízeli následky větru dvanáctkrát. Jednalo se o popadané stromy na cesty a v jednom případě zajišťovali ve Valašském Meziříčí plech, visící ze střechy budovy.

Dále početně nejvíce bylo výjezdu na Zlínsku, a to sedmkrát. Opět se jednalo o odstraňování stromů a větví z komunikací. Na Kroměřížsku vyjeli hasiči celkem čtyřikrát, a to do Koryčan a obce Chvalčov. Do obou těchto míst vyjeli během noci hasiči hned dvakrát odstranit stromy, popadané na cesty. Nejméně silný vítr zasáhl Uherskohradišťsko. Zde hasiči vyjeli jen do obce Rudice, kde byl spadlý strom přes cestu.

Během pondělního dopoledne vyjeli hasiči k dalším šesti událostem.  V pěti případech odstraňovali stromy a větve z komunikací.  V dalším případě zajišťovali odtrhávající se plechovou střechu z budovy Základní školy v Kelči na Vsetínsku, kde zasahovali profesionální hasiči z Valašského Meziříčí a místní jednotka z Kelče. Lezecká skupina s pomocí výškové techniky zajistila plechovou střechu na více místech, aby nedošlo k jejímu uvolnění a spadnutí na zem.