Vichr odnesl střechu internátu. Evakuováno bylo 36 dětí

LIBERECKÝ KRAJ – Všechny jednotky profesionálních i dobrovolných hasičů zaměstnal v noci na dnešek silný vítr, který řádil v Libereckém kraji. Tísňová linka přijala za noc neuvěřitelných 240 událostí a toto číslo i během dnešního dopoledne stále stoupá.

V drtivé většině případů hasiči odstraňovali spadané stromy přes silnice, na dráty elektrického vedení či budovy. Vítr taktéž strhával střechy, plechy a bral s sebou skoro vše, co nebylo jakkoliv upevněno.

Nejsložitější zásah řešili hasiči z České Lípy v Havlíčkově ulici, kde poryvy větru doslova strhly celou střechu z budovy tamního internátu. „Hasiči střechu zajistili a evakuovali z budovy domova mládeže celkem 36 dětí, které následně převezli do obce Zákupy, kde jim bylo zajištěno náhradní ubytování,“ uvedl mluvčí hasičů Daniel Mlčoch.

V Kryštofově Údolí po 20. hodině zase hasiči odstranili ze silnice celý altán, který silný vítr odnesl ze zahrady, a po jeho odklizení museli ještě pořezat spadlý strom.

Na silnici I/35 ve směru z Liberce na Turnov vítr převrátil návěs za kamionem. Ten zablokoval celou silnici a hasiči museli postavit návěs zpět na kola vlastními silami. Řidič vyvázl z nehody bez zranění.

Nejvíce událostí hasiči řešili na Českolipsku, nahlášeno jich bylo 94, následoval liberecký okres s 69 zásahy, na Semilsku to bylo 51 událostí a na Jablonecku 31.