Denně jí obtěžuje několik desítek SMS, je to k zbláznění

KLADENSKO – Po nedávném případu nebezpečného pronásledování v Kladně prošetřují v současné době policisté další případ, ke kterému došlo na Stochovsku. Pronásledování oznámila čtyřiatřicetiletá žena, kterou soustavně pronásleduje její o rok mladší bývalý přítel.

Nejde se ho zbavit!

Ex-přítel se s ní stále pokouší navázat telefonický i fyzický kontakt a opakovaně se ji snaží navštívit v jejím bytě. Dennodenně od něj dostává několik desítek SMS zpráv, přestože ho opakovaně úpěnlivě žádala, aby ji už nechal konečně na pokoji. Oznámení je nyní prošetřováno jako přečin nebezpečného pronásledování a muži hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok.

Jsou stalkeři blázni?

Pokud si myslíte, že jsou to blázni a psychopati, mýlíte se. Osob s nějakou závažnou psychiatrickou diagnózou je mezi stalkery minimum. Častěji jde o normální lidi, kterým se nějak nedaří ve vztazích a často jim chybí důležité komunikační dovednosti. Svou roli v pronásledování hraje i internet. Stalking je v současné době poměrně snadnou záležitostí. Díky různým telekomunikačním prostředkům se k němu uchyluje stále více jinak nenápadných jedinců.

Jak se bránit?

Pokud je pronásledování nešťastnou reakcí na rozpad nějakého reálného vztahu, psychologové radí k zamyšlení, zda jsme se rozešli dost srozumitelně. Jestli se třeba k svému bývalému partnerovi nechováme tak, že ho to mate a myslí si, že má stále naději. Každopádně by se rozejití lidé neměli nechat pronásledovat nebo vydírat.