To neuhádnete! Víte, kolikrát zasahovali hasiči během větrné smršti?

PLZEŇSKO – Uplynulý víkend nás vichr opravdu potrápil a hasiči si zažili perné chvíle. Nebyly to pro ně jednoduché dni, výjezd následoval jeden za druhým, jako by vichřice chtěla zkoušet jejich houževnatost. Podívejme se trochu blíže na stručný souhrn proběhlých zásahů během konce týdne na Plzeňsku.

V průběhu víkendu byla drtivá většina výjezdů spojena s likvidacemi následků silného větru. Plzeňský kraj byl těmito událostmi zasažen ve všech svých okresech. Nejvíce postiženy byly Domažlicko, Tachovsko, Klatovsko a Plzeň sever.

Od soboty do pondělních sedmi hodin ráno vyjeli hasiči v plzeňském kraji k více než tři sta šedesáti popadaným stromům. V dalších téměř padesáti případech likvidovali následky, které vítr zanechal na budovách. „Nejčastěji se jednalo o uvolněné střešní tašky, poškozené plechové pobití střech, utržené reklamní panely, či pády stromů do drátů vysokého napětí. Čtyřikrát jsme vyjeli k požáru způsobenému pádem stromu na elektrická zařízení. Dvakrát to byl požár trafostanice a dvakrát požár trávy v okolí sloupu vysokého napětí, z něhož strom strhl dráty,“ líčí události mluvčí hasičů Petr Poncar a pokračuje: „O víkendu se staly i dvě železniční nehody v souvislosti s větrem. V obou případech se jednalo o najetí vlaku do stromu. Ke zraněním naštěstí nedošlo.“

Zdroj fotografií: HZS