Festival světla si tentokrát posvítí až na Měsíc

PLZEŇ – Páté narozeniny a padesát let od přistání člověka na Měsíci. Festival světla BLIK BLIK se chystá tato výročí oslavit velkolepě. Největší atrakcí bude sedmimetrový měsíc, který po světě obdivovaly už milióny diváků. Co dalšího festival chystá?

Ve dnech 29. a 30. března se můžete těšit na trasu, která měří přibližně dva kilometry a provede vás městem od DEPO2015 až k Pivovarskému muzeu.

Instalaci Museum of the Moon (Muzeum Měsíce) britského umělce Luka Jerrama viděly již miliony diváků z celého světa a nyní ji uvidíme v Plzni. Naši procházku festivalem světla začneme právě u něj, v autobusové hale DEPO2015.

V Depu se pak ještě chvíli zdržíme, jelikož tu budou k vidění další tři instalace. Dvě z nich, Klikyháky I a II na sebe přirozeně navazují a jejich autor Michal Škapa využil jak venkovní tak vnitřní prostory Depa. V hale Klempírna také zhlédneme dílo indického umělce Mantu Dase – Between Sight and Insight.

Z Depa se poté vydáme ulicí Antonína Uxy směrem k „Myší díře“, podchodu, který slouží také jako galerie Fresh Art Gallery, a dále do Škroupovy ulice k Rašínovu domu, sídlu Plzeňského kraje. Cestou zhlédneme velkoplošnou projekci i světelnou instalaci studentů Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara, která se věnuje výročí 30 let od sametové revoluce. Přímo na Rašínově domě pak uvidíme mapping Sen o měsíci. Než se dostaneme do historického centra, ve Škroupově ulici ještě nahlédneme do dvorků, kde na nás čeká venkovní instalace Tajemná zahrada.

Přes Kopeckého sady pomalu přicházíme do centra, kde se můžeme občerstvit u Inspiral Baru a při usrkávání teplého nápoje pozorovat světelný design Moetïvï mural nebo počítat padající hvězdy. Na náměstí Republiky nás pak přivítají Návštěvníci, osmimetrové osvětlené loutky, a dvorek na náměstí Republiky 12 rozsvítí Spacelights, světelné objekty připomínající zvětšené houby či dřevo. Naší poslední zastávkou pak bude Pivovarské muzeum, kde zakotví Pivní monument II, pocta bednářskému řemeslu z dílny Benedikta Tolara.

Zdroj: Raumzeit Piraten – Tajemná zahrada