Pardubická nemocnice získala od Kapky naděje nové přístroje na léčbu novorozenců

PARDUBICE – Dětské oddělení Pardubické nemocnice získalo čtyři moderní fototerapeutické jednotky pro léčbu novorozenecké žloutenky, daroval je Nadační fond Kapka naděje. Přístroje nemocnici osobně předala zakladatelka a prezidentka Nadačního fondu Vendula Pizingerová.

„S Nemocnicí Pardubického kraje spolupracujeme od roku 2010, do dnešního dne sem Nadační fond Kapka naděje zakoupil přístroje a vybavení za více než 440 tisíc korun. Čtyři fototerapeutické jednotky jsou v hodnotě bezmála 242 tisíc korun,“ uvedla Pizingerová.

Novorozenecká žloutenka je častým onemocněním dětí po narození a její závažnější formy se léčí pomocí fototerapie vydávající světlo s namodralým odstínem. Žloutenka se obvykle objevuje druhý až třetí den po narození a onemocní jí více než polovina narozených dětí. Je způsobena zvýšenou koncentrací bilirubinu, tedy žlutého krevního barviva v krvi. „Nebezpečí žloutenky spočívá v tom, že bilirubin může proniknout až do mozku a může způsobit jeho nevratné poškození. V nejzávažnějších případech i úmrtí,“ poznamenává primář dětského oddělení Marian Šenkeřík.

Fototerapie se využívá už zhruba 70 let. Je to naprosto bezpečná metoda. Bilirubin kolující v krvi se pomocí světla o vlnové délce 420 až 470 nanometrů rozkládá a následně je vylučován močí. Používaná technologie se během let vyvíjela. V dnešní době se již využívá LED fototerapie. U nejmodernějších přístrojů se tak zkracuje délka pobytu novorozence pod světlem. „Už to není 48 nebo 72 hodin, ale stačí třeba jen 24 hodin. Zkracuje se tak odloučení od maminky, která miminko k sobě dostává jen na kojení. A zkrátí se také doba pobytu v nemocnici, dítě může být dříve propuštěno domů,“ uvádí primář Šenkeřík.

Na novorozenecké části dětského oddělení Pardubické nemocnice je v současné době k dispozici pět fototerapeutických jednotek. Dříve na tomto oddělení museli část miminek dávat pod starší přístroje. Díky daru od Nadačního fondu Kapka naděje již budou používány přístroje s výhradně LED technologií pro všechny děti, které tuto léčbu potřebují.