Pozor! Vítr opět zesílí, varují meteorologové

JIŽNÍ ČECHY – Po víkendovém kalamitním stavu v Jihočeském kraji některé okresy ještě nestihly odklidit následky silného větru a meteorologové již vydali další výstrahu. Během dnešní noci vítr na některých místech opět zesílí.

Aktuálně k nám proniká chladnější vzduch, a tak se prý musíme připravit opět na silnější poryvy. „Ve druhé polovině noci na čtvrtek 14. března v západní polovině Čech a ve čtvrtek večer i na severovýchodě území vítr opět zesílí a místy se vyskytnou nárazy 15 až 20 metrů za sekundu,“ varují meteorologové. Vítr by tak mohl vát 55 až 70 kilometrů za hodinu.

Zásah hasičů v ulici J. Opletala v Českých Budějovicích (zdroj HZS Jihočeského kraje)

Hasiči přitom stále odklízejí další stromy
Zdálo by se, že po víkendu práce na následcích silného větru již pro hasiče končí, ale není tomu tak. Ještě v průběhu dneška například českobudějovická jednotka zasahovala v krajské metropoli hned na třech místech.

„Hasiči odklízeli stromy v Krčínově ulici, u Domu dětí a mládeže v ulici U Zimního stadionu a v areálu mateřské školky v ulici J. Opletala,“ upřesnila mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů. V těchto lokalitách odřezávali spadlé, nalomené či nebezpečně nakloněné stromy.

„Na zítřejší den jsou Českým hydrometreorologickým ústavem vydány další ´větrné´ výstrahy. Uvidíme, zda budeme v odklízení spadaných stromů pokračovat,“ konstatovala Vendula Matějů.