Světový den ledvin zve k preventivním prohlídkám

JIŽNÍ ČECHY – Ledviny jsou velmi důležitým orgánem lidského těla. Proto bychom měli dbát na to, aby byly v pořádku. Světový den ledvin je k tomu jak stvořený, přičemž některé nemocnice v Jihočeském kraji se k tomuto dni připojují preventivním vyšetřením tohoto orgánu. Které to jsou a jak vyšetření probíhá?

Letošní Světový den ledvin připadá již na zítřek 14. března. Nemocnice ve Strakonicích zve zájemce o preventivní vyšetření funkce ledvin od 8:00 do 12:00 hodin. Lékaři vám v tomto čase budou k dispozici v nefrologické ambulanci hemodialyzačního střediska v pavilonu NORD v budově číslo 16. „Nepodceňujte prevenci a přijďte se nechat zdarma a bez objednání vyšetřit nebo se poradit s odborným personálem, jak nemocem ledvin předcházet, či jak dále postupovat v jejich léčbě,“ vybízí MUDr. Tomáš Fiala, předseda představenstva strakonické nemocnice.

Zájemci se také dozví informace o nutnosti prevence tohoto orgánu z připravených materiálů. Vyšetření není nijak složité ani bolestivé, takže není nutné se toho obávat. „Spočívá ve změření krevního tlaku, odběru krve (cholesterol, glykémie, kreatinin) a vyšetření moče, k němuž je třeba si přinést vzorek ranní moče. V případě pozitivního nálezu budou příchozí vyzváni ke komplexnějšímu nefrologickému vyšetření,“ dodává Tomáš Fiala.

Ke Světovému dni ledvin se zítra připojí i prachatická nemocnice. Zde bude vyšetření probíhat v nefrologické ambulanci od 7:00 do 11:00 hodin. Vyšetření bude probíhat úplně stejně, jako ve strakonické nemocnici a opět je nutné si s sebou přinést vzorek ranní moče. Přítomen bude lékař, se kterým bude možné vše prokonzultovat. V případě, že by byl výsledek vyšetření pozitivní, pacient bude touto nefrologickou ambulancí kontaktován.

Nemocnice v Českém Krumlově zájemce preventivně vyšetří také zítra od 8:00 do 10:00 hodin v nefrologické ambulance ve třetím patře interního pavilonu. „Vyšetření bude bezplatné a je určeno osobám starším 18 let. V rámci vyšetření bude proveden odběr krve, moči a měření krevního tlaku. Na výsledky vyšetření si občané mohou počkat na místě (asi 2 hodiny), nebo se budou moci informovat telefonicky,“ informuje nemocnice na svém webu.

Vyšetří na funkci ledvin bez objednání bude zítra provádět i písecká nemocnice, a to v čase od 7:30 do 13:00 hodin. „Lidé, kteří si chtějí nechat vyšetřit funkci ledvin, musejí přijít nalačno a se vzorkem ranní moči v čisté nádobce. Pro zájemce je připraveno základní screeningové vyšetření moči a sedimentu, hladiny glykémie, cholesterolu a kreatininu. Tím lze odhalit některou z civilizačních nemocí jako jsou cukrovka, porucha tukového metabolismu, onemocnění močových cest a hlavně poškození funkce ledvin. K tomuto závažnému stavu často přispívá cukrovka a vysoký krevní tlak. Vážné komplikace mohou způsobit také opakované infekce močových cest,“ řekl primář Hemodialyzačního oddělení MUDr. Zdeněk Hobzek.

Táborská nemocnice bude preventivní vyšetření ledvin ke Světovému dni ledvin provádět až 28. března. „V době od 7:30 do 10:30 hodin můžete navštívit nefrologickou ambulanci (přízemí pavilonu interních oborů, budova C), kde vám, po vyplnění krátkého dotazníku, bude změřen krevní tlak, odebrána krev a moč na základní biochemická vyšetření. Je vhodné být od půlnoci na lačno,“ zve případné zájemce na svých webových stránkách nemocnice v Táboře.