Chcete na jihu vyrazit za sněhem? Víme, kde se stále lyžuje

JIŽNÍ ČECHY – Příroda si s námi v tomto týdnu celkem pohrává. O uplynulém víkendu se nejen přes Jihočeský kraj přehnala vichřice Eberhard, v začátku týdne v některých částech kraje připadlo několik centimetrů nového sněhu a na nadcházející neděli slibují meteorologové jarní teploty. Prostě počasí jako na houpačce. Jihočeské svahy však stále mohou nabídnout kvalitní podmínky.

O víkendu bude počasí velmi proměnlivé. V sobotu očekávejme zataženo až oblačno s nejvyššími denními teplotami od 9 °C do 12 °C. „Na většině území občasný déšť nebo přeháňky, zpočátku nad 700 metrů sněžení, během dne postupně déšť ve všech polohách,“ říká Václav Kubišta z pobočky Českého meteorologického ústavu v Českých Budějovicích.

Nedělní počasí bude ve znamení skoro jasné až polojasné oblohy s nejvyššími denními teplotami od 15 °C do 18 °C. Podle Václava Kubišty bude odpoledne od západu oblačnost přibývat a večer očekávejme místy déšť.

A kam za sněhem?
Lyžaři si stále přijdou na své. Zima se tento týden třeba vrátila i do lyžařského areálu na Lipně. V noci na čtvrtek zde připadly zhruba tři centimetry nového sněhu, a tak na sjezdovkách leží okolo půl metru sněhové pokrývky. „Otevřeny jsou všechny lanovky, k dispozici jsou všechny sjezdovky. Lyžaři tak mohou využívat téměř 12 kilometrů sjezdových tratí, což je nejvíce na Šumavě,“ lákají na Lipno provozovatelé areálu.

K dispozici mají návštěvníci i obě skicrossové dráhy spojené tunelem, jenž jsou letošní novinkou. Ta se dle provozovatelů potkala s velkým zájmem. „Lanovky se rozjíždí denně od 8:30 do 16:00 hodin a večer se lyžuje od 18:00 do 21:00 hodin,“ sdělují provozovatelé. Pro dětské lyžaře je samozřejmě otevřen Foxpark lišáka Foxe a dětské výukové hřiště s pojízdnými koberci.

Frymburk nabízí v podstatě stejné podmínky, jako byly v minulém týdnu. Tedy výšku sněhové pokrývky od 80 do 120 centimetrů a v provozu stále obě sjezdovky, tedy Tiger i Relax.

Zadov hlásí také všechny sjezdovky v provozu. Aktuálně je zde výška sněhové pokrývky od 30 do 60 centimetrů sněhu. Jedná se o sníh prachový se zmrzlým podkladem. Zadovský areál nabízí celkem příznivé podmínky i pro běžkaře. Většina místních tratí je upravena. Pouze čtrnácti kilometrový úsek Zadov – Roviny – Popelná – Německý most – Malý most – Zadov je pro milovníky běžek nesjízdný. A trasa Zlatá Studna – Zhůří je neupravená, ale sjízdná.

Jediným areálem, který pro letošní sezónu už své brány uzavřel, je Skiaréna Písek. Ta ukončila kvůli nepřízni počasí svůj provoz už o uplynulém víkendu. Její provozovatelé však na svém facebookovém profilu lyžařům slibují, že na příští sezónu plánují akcí více.