Nově můžete uzavřít úřední svatbu přímo na liberecké matrice

LIBEREC – Liberecký magistrát rozšiřuje nabídku uzavírání manželství formou tzv. úředního aktu v kancelářích oddělení matriky. To je svatba bez projevu oddávajícího zastupitele a bez hudebního doprovodu. Navrhované úpravy reagují na aktuální situaci při uzavírání manželství. Přibývá snoubenců, kteří si nepřejí slavnostní obřad, uzavření manželství je pro ně pouze formalita, proto požadují uzavření manželství pouze formou tzv. úředního aktu v kanceláři matriky.

Od dubna tak občané mohou využít této nabídky při sjednávání svatebního obřadu. Úřední svatba bude probíhat v kanceláři matriky každý druhý čtvrtek v měsíci, pouze za přítomnosti oddávajícího, matrikářky, snoubenců a jejich svědků. Tím dojde k uvolnění termínů v obřadní síni liberecké radnice, protože dosud jsou úřední sňatky uzavírány v předsálí obřadní síně, v době určené pro přijímání prohlášení o uzavření manželství, tedy v pátek.

Klasický svatební obřad zůstává v obřadní síni historické radnice, a to v pátek a v sobotu. V sobotu snoubenci zaplatí správní poplatek tisíc korun. Páteční obřady jsou dnem určeným radou města k oddávání, proto v pátek snoubenci správní poplatek nehradí. Za každý sňatek v obřadní síni radnice účtuje provozní poplatek 605 korun. Pokud chcete být oddáni na jiném místě než v obřadní síni nebo na matrice, zaplatíte správní poplatek 1000 korun plus paušální poplatek 1210 korun. Svatba bez obřadu v kanceláři matriky je zcela zdarma.

Ilustrační foto