Rybníček s čolky na Havlíčkobrosku je novou přírodní památkou

HAVLÍČKŮV BROD – Mělký rybníček na přítoku Křivoláčského potoka nacházející se přibližně dva kilometry jihovýchodně od Lipnice nad Sázavou je novou přírodní památkou Kraje Vysočina. Důvod? Najdete v něm nejméně tři druhy čolků známých na Českomoravské vrchovině.

 Unikum lokality spočívá ve výskytu vzácných a ohrožených druhů obojživelníků. Jde hlavně o početnou populaci čolka velkého, dále čolka horského a čolka obecného. V rybníčku bydlí i skokan krátkonohý. K cennější rostlinné vegetaci patří například záběhlík bahenní a rdest maličký. Rybníček u Dolního Dvora je ve vlastnictví státu a pečuje o něj Agentura ochrany přírody a krajiny.

„Samotná přírodní památka zabírá rozlohu 0,95 ha, ochranné pásmo má rozlohu 3,54 ha a jeho hlavním účelem je omezit splach nežádoucích látek z okolních převážně zemědělských pozemků,“ vysvětluje krajský radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Martin Hyský a doplňuje, že podle statistik vynaložil Kraj Vysočina na péči o zvláště chráněná území, a zvláště chráněné druhy rostlin a živočichů v roce 2018 cca 6,5 milionu korun.