Lyžařská sezona ještě nekončí, nový sníh vylepšil lyžařské podmínky

LIBERECKÝ KRAJ – Až do soboty nás čeká chladné počasí, oblačno, přeháňky, na horách sněhové. V neděli se výrazně oteplí a místy bude i slunečno, v pondělí se ale počasí opět vrátí k dešťovým přeháňkám, ve vyšších polohách sněhovým.

Nový sníh v posledních dnech vylepšil lyžařské podmínky v Libereckém kraji, v noci teploty ještě stále klesají pod nulu. Ranní lyžování je skvělé, v odpoledních hodinách bývá sníh už mokrý. Bez omezení je v provozu zatím většina skiareálů, na svazích je stále 30-90 centimetrů sněhu, v Rokytnici nad Jizerou dokonce více než metr. Zájem lyžařů ale už polevuje, posledním okresům v republice končí tento víkend jarní prázdniny. Lidé mimo hlavní sezonu už nemusejí čekat v dlouhých frontách a i ceny skipasů se budou snižovat.

Některé ze skiareálů ukončí po tomto víkendu sezonu, především ta menší a níže položená střediska. Jiné se chystají přejít na omezený víkendový provoz. Bohužel na Ještědu si tento víkend zalyžujete naposledy. Důvodem je úbytek lyžařů.

Jizerská magistrála je v dobrém stavu, hlavní trasy jsou připravené, takže můžete vyrazit i na běžky. Od dnešního dne ale dojde k omezení strojové úpravy na vybraných trasách kvůli ochraně posledních šedesáti kusů vzácného tetřívka, kterému začíná období tokání, a v lokalitách jejich výskytu dochází proto k zavedení klidovějšího režimu. O kampani na ochranu ohroženého tetřívka jsme vás informovali ZDE. „Omezení se týká výhradně strojové úpravy, vstup pro návštěvníky nebude nijak omezen. Chtěli bychom je ale požádat o ohleduplné chování – aby se nepouštěli mimo značené cesty, nedělali zbytečný hluk a měli svého psa na vodítku,“ vysvětluje vedoucí Správy CHKO Jizerské hory Tomáš Korytář.