Plzeňanům není osud Chlumu lhostejný. Na co se můžeme těšit?

PLZEŇ – Jak si město představuje vylepšení vrchu Chlum a okolí se přišlo přesvědčit více než 160 Plzeňanů z Doubravky i dalších částí krajské metropole. Sdělili zde též svoje užitečné názory, návrhy i obavy, týkající se budoucnosti této lokality.

Veřejné představení územní studie Bukovec – krajina se uskutečnilo v úterý 12. března (informaci jsme vám podávali již zde) Za město Plzeň byla přítomna Irena Vostracká, ředitelka Útvaru koncepce a rozvoje města Plzně, který vypracování studie zadal. Zpracovatelkou studie je architektka Jana Kohlová. Naučná stezka, dětské hřiště, cyklostezky, cesty pro pěší nebo třeba nová vyhlídka by podle ní mohly vylepšit vrch Chlum i jeho okolí. „Toto místo je velmi cenným kusem přírody v našem obvodě s rekreačním významem pro celou Plzeň. Z tohoto důvodu usilujeme o jeho zvelebení a zlepšení přístupnosti pro naše občany,“ uvedl starosta čtvrtého městského obvodu Tomáš Soukup.

Úpravy pro pěší a cyklisty

Právě zlepšení prostupnosti pro pěší i cyklisty je věnována velká část studie. Navrhuje nové pěší stezky a cyklistům cyklostezky na místě původní železniční tratě. Mimo sítě cest zpracovatelé podrobněji řešili, kde v okolí Chlumu vybudovat odpočinková a vyhlídková místa. Detailněji se studie zabývá využitím okolí rozhledny na Chlumu. Ta by se podle radnice měla opět stát atraktivním místem pro obyvatele širokého okolí. V těchto místech se navrhuje zachovat stávající dětské hřiště a doplnit mobiliáře o ohniště a další prvky. Odstraněn by měl být stávající plot a okolní porost by měl být prosvětlen. Po obvodu rozhledny by ho mohla nahradit okružní cesta doplněná o interaktivní naučnou stezku. Návrh pracuje s variantou opravení rozhledny a znovu postavení přilehlé restaurace. O odkupu rozhledny nyní jedná radnice Městského obvodu Plzeň 4 s vlastníkem stavby.

Vyhlídková terasa a víceúčelová nádrž

Na svahu Chlumu se mezi lety 1936 až 1953 nacházel skokanský můstek a i tomuto místu se studie věnuje. Navrhuje vybudovat vyhlídkovou terasu, jež přiláká návštěvníky na místo zajímavé výhledem i sportovní historií. Dalším bodem představení studie i diskuse byla stávající víceúčelová nádrž v Bukovci. Studie počítá se zachováním nádrže včetně všech jejích způsobů využití. Vedení obvodu počítá s její částečnou obnovou již na podzim tohoto roku. Následně bude řešen přesný vzhled nádrže. V této fázi bude zapojena i veřejnost.

Co navrhují občané

V diskusi sdělili občané své poznatky, náměty i obavy týkající se budoucnosti Chlumu a okolí. Objevovala se témata parkování v okolí, vzhledu cyklostezky a jejího okolí či budoucnost nádrže v Bukovci. „Všechny názory a připomínky občanů vezmeme při řešení tohoto území v potaz ať už při dopracování územní studie či při přípravě projektových dokumentací k jednotlivým projektům,“ uvedla ředitelka útvaru Irena Vostracká.

Zdroj fotografií: Útvar koncepce a rozvoje města Plzně