S Vysočinou do Evropy: Jirka, Adéla a Anna poletí do Británie

VYSOČINA – Letošním jubilejním 10. ročníkem vědomostní a jazykové soutěže S Vysočinou do Evropy prošli nejlépe Jiří Brychta z novoměstského gymnázia, Adéla Pivničková z Biskupského gymnázia Žďár nad Sázavou a Anna Šotolová z krajského Gymnázia Žďár nad Sázavou. Trojice úspěšných gymnazistů absolvuje letos v srpnu dvoutýdenní jazykový kurz ve Velké Británii.

Za posledních deset let se této soutěže zúčastnilo už 3350 žáků středních škola gymnázií, někteří opakovaně. „Pro nastartování ideální kariéry je znalost anglického jazyka nezbytná. Pro nás jako zřizovatele středních škol je důležité vybavit žáky také znalostmi o regionu. A v soutěži jsme spojili příjemné s užitečným,“ konstatovala radní Kraje Vysočina pro oblast školství, mládeže a sportu Jana Fialová.

„Původně měla být prezentace popisem zajímavostí v blízkosti D1, ale s ohledem na její technický stav a počet uzavírek jsem zvolil cestování souběžné a porotě nabídl jiné zastávky – havlíčkobrodský střed Evropy, Hradisko u Rožné, Šlakhamry, Lipnici…nebo Šebeň, tedy místo s největší koncentrací mravenišť, kde doprava nekolabuje a vše funguje přesně tak, jak má,“ popisuje svou prezentaci Jiří Brychta. Adéla Pivničková vsadila při přípravě prezentace na legendy a tajemno. Zmínila známé i méně známé povídání o Aloisu Ulrichovi, povyprávěla o tajemném jihlavském podzemí nebo o Bílé paní z Pernštejna. Annu Šotolovou inspirovali při přípravě podkladů rodáci, známí i méně známí.

Výsledky 10. ročníku soutěže S Vysočinou do Evropy

1. Jiří Brychta, Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě
2. Adéla Pivničková, Biskupské gymnázium Žďár na Sázavou
3. Anna Šotolová, Gymnázium Žďár nad Sázavou
4. Václav Novák, Gymnázium Žďár nad Sázavou
5. Linda Sharabati, Gymnázium Havlíčkův Brod
6. Alice Janáčková, Gymnázium Chotěboř
7. Vendula Fořtová, Gymnázium Bystřice nad Pernštejnem
8. Kateřina Hönigerová, Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou
9. Matěj Cícha, Gymnázium Třebíč
10. Matěj Petráněk, Gymnázium Třebíč

Za první tři místa patří řešitelům pozvání na dvoutýdenní jazykový kurz do Anglie, 4. – 5. místo ocenila porota moderní výpočetní technikou – notebooky. Všech třicet účastníků finále odešlo s hodnotnými cenami. Hlasování o nejzdařilejší prezentaci, které probíhalo na internetu, jednoznačně vyhrála Vendula Fořtová z Gymnázia Bystřice nad Pernštejnem.

Další v pořadí už 11. ročník soutěže pořadatelé vyhlásí opět na podzim. Pozvání k účasti bude tradičně adresováno všem studentům středních škol v Kraji Vysočina. Více informací o soutěži je k dispozici na www.ourregion.cz.

Foto: Kraj Vysočina