Důrazně varujeme před nákupy aut přes internet. Škody kupujících jdou do stovek tisíc

KUTNOHORSKO – Postupem času se navyšuje počet podvedených osob, které se stanou obětí zdánlivě velmi výhodné nabídky na internetových inzertních serverech, kdy se jedná o prodej automobilu ze zahraničí. Většinou se jedná především o automobily z Dánska, Švýcarska, nebo Německa. 

Policie nyní důrazně varuje před těmito, nebo podobnými, nabídkami. Škody kupujících jdou až ke stovkám tisíc korun. „Pachatelé používají falešné nebo kradené doklady totožnosti a technického průkazu vozidla, které zákazníkovi zasílají na email nebo mobilní aplikaci WhatsApp, jako důkaz férového jednání. Pachatel dále vytvoří fiktivní webovou stránku přepravní společnosti a případně i stránku svého smyšleného zaměstnavatele, kde je uvedeno jeho jméno a kontakty tak, aby veškerý průběh obchodu a komunikace se zákazníkem působily věrohodně,” popisuje nekalé praktiky Luboš Kraučuk komisař z Oddělení analytiky a kybernetické kriminality pro kutnohorskou policii.

Další průběh obchodu je takový, že přepravní společnost  například s názvem GSS transport, nebo Bakos Transport a podobné, si vyžádá platbu předem na bankovní účet vedený v zahraničí s informací o možnosti vrácení peněz při předávání vozidla, pokud by zákazník shledal na vozidle nějakou závadu a nechtěl ho převzít. Tato fiktivní přepravní společnost nabízí na svých webových stránkách také funkci sledování zásilky. “Po odeslání finanční částky na bankovní účet náhle prodávající přestává komunikovat a taktéž nereaguje ani přepravní společnost,” dodává. Policie tedy důrazně doporučuje: Nikdy nezasílejte platbu předem!

Počet případů IT kriminality za rok:

2016 je 25, z toho podvodů 16

2017 je 48, z toho podvodů 37

2018 je 76, z toho podvodů 44

2019 je zatím 20, z toho podvodů 13

Podrobné informace, rady a tipy poskytuje web:

https://bezpecne-online.saferinternet.cz/index.php