Město zvýší nájemné. Víme, kdo se tomu vyhne!

PŘEROV – Nájemníkům v přerovských městských bytech se od května zvedne nájemné o 2,1 procenta. Město Přerov má celkem 1413 bytů. Více než třetiny se však zvyšování netýká.

Zvýšení nájemného o takzvanou inflaci se týká celkem 825 domácností, které zahrnují standardní obecní byty i ty v domech s pečovatelskou službou.

„K navyšování nájemného dochází už pátým rokem, sazba se mění každý rok, v loňském roce byla například 2,5 procenta. Ovšem navýšení nájemného o inflaci se týká pouze nájemců, kteří mají ve smlouvě takzvanou inflační doložku, tedy těch novějších smluv,“ uvedl náměstek přerovského primátora Michal Zácha.

Město nemá právo měnit staré smlouvy

V Přerově se tedy nachází téměř pět stovek nájemců, kteří mají starou smlouvu bez inflační doložky. I když by město rádo narovnalo podmínky, není to tak jednoduché. „Právo je na straně majitelů dnes už historických smluv. Rada města mohla tuto informaci pouze přijmout,“ konstatoval náměstek Zácha, který zároveň podotkl, že bude trvat ještě možná i několik desítek let, než staré smlouvy vyprší a budou nahrazeny novými s inflační doložkou.

Zvýšení nájemného si nestanovuje magistrát podle vlastních propočtů. Vychází z údajů o inflaci od Českého statistického úřadu za předešlý rok. Pro přerovské nájemníky to prakticky znamená, že ročně zaplatí městu za bydlení v průměru o 500 korun víc.