Na Králickém Sněžníku vyroste nová rozhledna

ÚSTECKOORLICKO – Poláci se chystají obnovit rozhlednu na Králickém Sněžníku. Ta nahradí původní rozhlednu s turistickou chatou, která byla zbourána v roce 1973, a přispěje tak k dalšímu turistickému rozvoji této oblasti. Partnery tohoto projektu jsou gmina Stronie Slaskie a město Králíky.

Rozhledna se bude nacházet vedle místa, kde stávala do roku 1973 původní věž. Nová stavba nebude kopií té původní, bude celá z oceli a tvrzeného skla, ve spodní části bude obložená kameny, které zůstaly z původní rozhledny. Vysoká bude jednatřicet metrů a nebude se u ní nacházet žádná další budova ani hygienické zázemí.

Původní rozhledna na Králickém Sněžníku

Stavět chce polská strana už na jaře. Na těžko dostupný vrchol bude muset všechen materiál dopravit vrtulník, stavitelé totiž musí plnit přísné podmínky ochránců přírody. Kvůli ochraně vzácných živočichů také nebudou moci stavět v hlavní sezoně – od dubna do července.

Oblast Králicka se v posledních letech podařilo pozvednout na jedno z nejvýznamnějších zimních i letních středisek. Akce má stát čtyři miliony eur. „Příspěvek evropských fondů v tomto případě činí 3,5 milionu aur, což je 85 procent nákladů za všechny aktivity zahrnuté do projektu, jehož partnerem je na české straně město Králíky. Zde bude vybudováno turistické informační centrum, což opět výrazně posune komfort pro návštěvníky oblasti,“ řekl hejtman Martin Netolický.

Foto: Dokumentace EIA