Plzeňská Lhota řeší, co s dětmi

PLZEŇ – Už je to přibližně šestnáct let, co se Lhota stala 10. městským obvodem Plzně. Malá obec, o které můžeme najít zmínky již na počátku 13. století, se za poslední roky pěkně rozrůstá, ale přináší to s sebou i jisté problémy.

Ten nejbolavější se týká dětí. V brzké budoucnosti lze předpokládat, že mateřská škola bude brzy přeplněná a vyvstává otázka, kam s dalšími ratolestmi. Vždyť od roku 2002 se ve Lhotě více než zdvojnásobil počet obyvatel a mezi nimi je spoustu mladých rodin.

Nejschůdnějším řešením se podle městského obvodu ukazuje být stavba nové budovy školky „přes ulici“. Nelze totiž přestavovat původní mateřskou školku, aniž by se v ní přerušil nebo omezil provoz. Nová budova by měla být řešena jako víceúčelový objekt, ve kterém bude jak další třída školky, tak i zázemí pro další aktivity – typicky místní spolky. Toto řešení navíc elegantně otevírá prostor pro další využití budovy v budoucnu, v souvislosti s tím, jak se bude poptávka po místech ve školce měnit.

Na jednání zastupitelstva již byla představena studie. O plánovaných záměrech je nutné předat informace příslušným náměstkům primátora města Plzně. V přípravě jsou zadání dalších stupňů projektové dokumentace.