Poznejte malebnost Plzně po okružní trase

PLZEŇ – Už se také těšíte na jaro? A už máte nějaké plány, až to propukne a bude konečně hezky? Jestli ne, třeba se necháte inspirovat tipem na nenáročnou romantickou procházku historickým centrem Plzně.

Na její trase budete mít možnost v klidu blíže poznat významná místa, která třeba mnohdy ve spěchu ani nevnímáte. Možná si poprvé uvědomíte, jaké skvosty zde vlastně máme. Vždyť Plzeň už dávno není tím špinavým šedivým městem a my na ní dnes můžeme být právem hrdi.

Trasa procházky centrem města:

1. Náměstí Republiky
Střed historického jádra tvoří velké náměstí, se svými rozměry sto devětatřicet na sto třiadevadesát metrů patří k jednomu z největších náměstí nejen v Česku, ale i v celé Evropě. Zde tepe srdce města. Náměstí je přirozeným centrem kulturních událostí, slavností i trhů. Kromě katedrály svatého Bartoloměje mu dominuje také morový sloup ze 17. století a tři moderní zlaté kašny.

Moderní kašny podle návrhu Ondřeje Císlera stojí v místech, kde dříve stávaly kašny původní. Do nádrží z černé čínské žuly padá voda z pozlacených chrličů, které symbolizují anděla, chrtici a velblouda, motivy z plzeňského znaku. Chrliče tvoří bronzové odlitky různé výšky, na jejichž pozlacení bylo použito přes sedm set gramů zlata.

2. Katedrála sv. Bartoloměje
Nejlepší způsob, jak poznat Plzeň, je pohled z nejvyššího bodu – z věže katedrály sv. Bartoloměje. Ta je se svou výškou téměř sto tři metrů nejvyšší kostelní věží v České republice. Stavba chrámu sv. Bartoloměje započala ihned po založení města. Chrám dlouhý osmapadesát metrů a široký třicet metrů je ve výšce pětadvacet metrů zaklenutý zajímavou síťovou klenbou. Ve středu novogotického oltáře pak můžete spatřit nejcennější poklad města – sto čtyřiatřicet centimetrů vysokou sochu Panny Marie s Ježíškem, takzvanou Plzeňskou madonu. Na zadní straně kostela najdete barokní mříž zdobenou hlavičkami andělíčků. Každý z nich má jiný výraz, ale jen jeden, ten nejvíce ohmataný, přináší štěstí.

3. Renesanční radnice
Postavíte-li se k portálu chrámu sv. Bartoloměje čelem, uvidíte po své levé ruce renesanční klenot – plzeňskou radnici. Podle plánů italského stavitele Giovanniho de Statia byla postavena v roce 1558. Budovu zdobí sgrafity s vyobrazením českých panovníků a městského znaku. Nebojte se projít do radničního mázhauzu neboli vstupní haly. V zadní místnosti totiž najdete model historického středu města.

4. Císařský dům
Vlevo od radnice najdete Císařský dům. Na masivním pilíři stojí kamenná socha rytíře Rolanda, někdy též nazývaného Žumbera. Jeho přítomnost měla nově příchozí zpravit o tom, že ve městě vládne pořádek. Císařský dům má název po císaři Rudolfu II. Když v září 1599 v Praze vypukl mor, uchýlil se panovník i s částí svého dvora právě sem. Plzeň se až do 4. června roku 1600 stala hlavním městem celé říše. Nyní má za okny v prvním patře domu svoji pracovnu plzeňský primátor.

5. Morový sloup
V pohledu mezi Císařským domem a katedrálou vidíte morový sloup. Plzeňští měšťané jej v roce 1681 postavili jako výraz díků za mírný průběh morové epidemie. Vrchol sloupu zdobí barokní replika proslulé Plzeňské madony.

6. Dům U Červeného srdce
Tuto novorenesanční stavbu lehce poznáte podle červeného srdíčka uprostřed fasády. Dům ozdobený sgrafity Mikoláše Alše pochází z roku 1894. Sgrafitový výjev připomíná slavný turnaj, jenž se v Plzni konal na počest Ferdinanda II. Tyrolského.

Z náměstí odcházíme Riegrovou ulicí, která nás od vchodu do katedrály zavede k sadům Pětatřicátníků. Na druhé straně rušné Klatovské třídy je už z dálky vidět impozantní budovu Velké synagogy. Nedaleko se nachází i budova Velkého divadla.

7. Budova biskupství
Budova biskupství stojí přímo proti vchodu do katedrály. Tento dům přestavěl v roce 1710 barokní architekt Jakub Auguston a patří k nejhodnotnějším barokním objektům v Plzni.

8. Velká synagoga
Velká synagoga byla postavena v roce 1892 v maursko-románském stylu, je největší synagogou v Česku a po budapešťské dokonce druhou největší v Evropě. Jedinečná akustika této unikátní stavby dnes přispívá k nezapomenutelným zážitkům z koncertů, které se v ní často konají.

9. Velké divadlo
Ve Smetanových sadech uvidíte budovu Divadla J. K. Tyla – Velké divadlo. Postavena byla v roce 1902 v novorenesančním stylu se secesními prvky a dnes je jednou ze dvou stálých scén Divadla J. K. Tyla.

10. Sadový okruh
Na několik částí rozdělené městské sady vznikly už v polovině 19. století jako promenádní aleje v místech zbořených městských hradeb. Patří k nejvyhledávanějším místům centra Plzně. Díky svému téměř kruhovému tvaru připomínají zelený náhrdelník města zdobený vzrostlými stromy, květinovými záhony a fontánami. Pohledy na významné plzeňské stavby zážitek z procházky jen umocní. Celý sadový okruh se dělí na Smetanovy sady, Kopeckého sady, Šafaříkovy sady, Křižíkovy sady, sady 5. května a sady Pětatřicátníků.

11. Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje
Pod Velkým divadlem vidíme šedou klasicistní budovou, v níž sídlí Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje. Původně zde byl klášter dominikánek. Po zrušení kláštera se v budově nacházel filozofický institut, kde studoval i hudební skladatel Bedřich Smetana. Nápadná socha před budovou připomíná Josefa Františka Smetanu, profesora zdejšího gymnázia a zároveň strýce slavného skladatele.
Brankou (původně starobylá Litická brána) se dostanete do ulice B. Smetany. Zde můžete vidět nejen malebnou ulici, ale také kostel sv. Anny a Růženy Limánské, který byl propůjčen a stále slouží pravoslavné církvi.

12. Hotel Slovan
Vraťte se zpět do Smetanových sadů, užijte si příjemnou promenádu sadovým prstencem a kochejte se pohledem na plzeňské budovy. Jednou z nich je výstavní hotel Waldek, nyní Slovan, jenž byl na konci 19. století nejlepším v Plzni a hostil dokonce císaře Františka Josefa I. Ve vnitrobloku jednoho z domů nad Slovanem (na adrese Smetanovy sady 5) se pak nachází dobře ukrytá nejstarší plzeňská synagoga.

13. Měšťanská beseda
Počátkem 20. století ozdobila níže položené Kopeckého sady reprezentativní budova Měšťanské besedy. Plzeňští měšťané ji postavili jako sídlo spolkového a společenského života. Budova se dvěma společenskými sály a restaurací je postavena v novorenesančním slohu se secesní uměleckou výzdobou. Její nedílnou součástí je krásná secesní kavárna.

14. Františkánský klášter s kostelem Nanebevzetí Panny Marie
Kostel Nanebevzetí Panny Marie byl založen v roce 1295 a s přilehlým františkánským klášterem patří mezi nejstarší stavby ve městě. Kapli sv. Barbory zdobí fresky z doby kolem roku 1460. V interiérech františkánského kláštera se nachází Muzeum církevního umění.

15. Západočeské muzeum
Budova Západočeského muzea, byla postavena v novorenesančním stylu v letech 1893–1902. Mezi její hlavní zajímavosti patří městská zbrojnice s evropsky významnou sbírkou gotických palných zbraní. Jděte se podívat do vestibulu muzea a zkuste rozsvítit originál obloukové lampy.

Chcete si sáhnout na Spejbla s Hurvínkem?

Pro Šafaříkovy sady pod monumentální budovou Západočeského muzea jsou typické velké upravené trávníky, které přímo zvou k odpočinku. Hned pod budovou muzea v kapradinovém zákoutí spočívá zkamenělý strom araukarit. Podloubí s popínavými rostlinami pak skrývají malé umělecké dílko – sousoší dvou plzeňských rodáků, světoznámých loutek Spejbla a Hurvínka.

16. Theatrum Mundi
Zvláštním doplňkem působivého koloritu městských sadů je největší velkoplošný nástěnný obraz v České republice Theatrum Mundi. Malba vznikla v roce 2001 a znázorňuje nejslavnější plzeňské osobnosti od zakladatele města krále Václava II. po oblíbeného herce Miroslava Horníčka, který se v Plzni narodil v roce 1918.

17. Masné krámy
Budova bývalých masných krámů stojí v těchto místech od roku 1392, jako masná tržnice sloužila až do 50. let 20. století. Dnes v jejích ojedinělých prostorách najdete výtvarná díla. Masné krámy se totiž změnily ve výstavní síň Západočeské galerie.

18. Vodárenská věž
Nejstarší vodárenskou památkou Plzně je čtyřboká pozdně gotická věž na nároží Pražské ulice a sadů 5. května. Věž byla součástí městského opevnění při bývalé Pražské bráně a v minulosti sloužila k naplňování historických kašen na náměstí Republiky.

19. Pivovarské muzeum a plzeňské historické podzemí
Pokud chcete poznat historii výroby piva, zajděte do Pivovarského muzea, které se nachází přímo v původním právovárečném domě kousek od Vodárenské věže. Na nádvoří muzea začíná také prohlídka plzeňského historického podzemí. Pod městským jádrem se proplétá až dvacet kilometrů podzemních chodeb, jejichž část při návštěvě uvidíte.

20. Mlýnská strouha
Vodní kanál na východní straně městských hradeb kdysi přiváděl vodu do Panského mlýna, který stával v místech dnešního hotelu Marriott. Romantické zákoutí bylo na počátku 19. století oblíbeným cílem vycházek Plzeňanů, kteří se zde mohli projíždět na lodičkách. V roce 2010 zde vzniklo umělé jezírko uprostřed nádherně upravené parkové plochy.

21. Plzeňský Prazdroj
Areál pivovaru je od centra města vzdálen přibližně 15 minut procházkou kolem Mlýnské strouhy a podchodem do Štruncových sadů. Lávkou pro pěší přes řeku Radbuzu se dostanete přímo na nádvoří pivovaru. Cestou minete novorenesanční budovu sokolovny a také stadion, kde svádí boje fotbalisté týmu FC Viktoria Plzeň. Během prohlídky pivovaru navštívíte jednu z nejmodernějších stáčíren v Evropě, panoramatické kino, unikátní expozici surovin či historickou a současnou varnu. Vrcholem je návštěva historických pivovarských sklepů, kde plnoletí ochutnají nefiltrované a nepasterizované pivo Pilsner Urquell (do sklepů doporučujeme něco teplého na sebe).