Za první dva měsíce letošního roku v Libereckém kraji nikdo na silnicích nezemřel

LIBERECKÝ KRAJ – Za leden a únor letošního roku vyšetřovali policisté v Libereckém kraji 723 dopravních nehod. To představuje sice meziroční nárůst o celých 95 nehod, následky však byly nižší. O život na silnicích v Libereckém kraji nikdo nepřišel, 5 osob bylo těžce zraněno. Došlo k 119 lehkým zraněním.

Nejvíce nehod eviduje za první měsíc letošního roku Liberecko. Celkem v tomto okrese došlo k 304 nehodám. Dále Českolipsko, kde došlo ke 202 nehodám. Následuje Jablonecko se 116 nehodami a Semilsko se 101 nehodami.

O 73 více nehod v kraji meziročně zavinili řidiči motorových vozidel – celkem 559. Zvěř a domácí zvířata byly viníky 134 nehod. Zde policie eviduje nárůst o 8 případů. Řidiči nemotorových vozidel zapříčinili 6 nehod. Stejně tak chodci. V 11 případech byla na vině závada pozemní komunikace. Alkohol či drogy asistovaly u 18 nehod, to je ve srovnání s lednem a únorem 2018 méně o 14 případů.

Liberecký kraj spustil své preventivní aktivity naplánované pro letošní rok, například program pro středoškoláky „Nehodou to začíná“ nebo výukové dny s tématem dopravní bezpečnosti pro mateřské a základní školy „Markétina dopravní výchova“. V dubnu proběhnou semináře pro pedagogy, které jim napoví, jak ukotvit dopravní výchovu ve výuce.

Od počátku týdne je také možnost registrovat se do kurzů bezpečné jízdy pro motocyklisty. První termíny proběhnou již na konci května. Prozatím má krajský úřad kapacitu na 4 kurzy, celkem pro 240 řidičů. Projekt „Učme se přežít“ běží již devátým rokem a pořadatelé na něj mají velmi pozitivní odezvu.