Miminku už nebylo pomoci. Tragédie u domácího porodu

PRAHA-ZÁPAD Tragédií skončil domácí porod ve Středočeském kraji o uplynulém víkendu. Záchranáři vyjeli na místo, ale novorozenci už nebylo pomoci a zemřel. Takový zážitek otřese i otrlým, dlouholetým pracovníkem záchranky.

Čas v hlavní roli

Ani u sebezdravější ženy nikdo nedovede dopředu odhadnout, jestli porod proběhne bez komplikací.  Jak uvádějí lékaři, pokud dítě trpí například nedostatkem kyslíku, mělo by se narodit do patnácti minut. A to může být moc málo na to, aby se rodička dostala včas do nemocnice. Pro tyto případy není u nás z hlediska geografických a klimatických podmínek možnost vždy zajistit rychlý transport z domácího prostředí do porodnického zařízení.

Otřesený záchranář

Na problematiku domácích porodů a rizik s nimi spojených upozornil zdrcený záchranář Daniel ze Středočeského kraje. Po tragickém případu mrtvého novorozence napsal status, ve kterém lidi vyzval, aby se domácím porodům vyhnuli. A není to pouze jeho názor. Výjezdy k domácím porodům jsou pro záchranáře stresující. Když se dozví, že jedou na domácí porod, tak i zkušení záchranáři s dvacetiletou praxí mají, jak se říká, sevřeno.

Domácí porod – černá můra záchranářů

Při domácích porodech podle primáře novorozeneckého oddělení fakultní nemocnice v Olomouci Lumíra Kantora zemře v Česku desetkrát více dětí než v nemocnicích.  Ale některé mladé maminky a porodní asistentky na varování lékařů neslyší. Problematika domácích porodů se dostala až k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku, kde si dvě Češky stěžovaly, že jim má stát přísnými zákony upírat možnost rodit doma. Neuspěly, ale boj o domácí porody pokračoval.

Hazard se životem

Domorodičky tvrdí, že vědí, co dělají, ale zároveň, že je nezadatelným právem matky, aby si vybrala místo, které jí pro přivedení miminka na svět připadá nejvhodnější, nejbezpečnější a nejpřirozenější. Dokážou však ony a porodní asistentky či duly reálně posoudit situaci? Doma není možné třeba monitorovat stav plodu, porodní asistentka se nemůže dozvědět, jak stav plodu vypadá.

Zodpovědnost k dítěti

Otázka zodpovědnosti za vlastní zdraví a především za zdraví dítěte, jehož narození ženy očekávají, není legislativně ošetřena, ani se o ní nemluví. Domácí porody přitom hrozí rizikem s neřešitelnými dopady pro dítě. Nemá snad na svět přicházející dítě nárok na potřebnou péči a na to, aby mělo nepostižený život?

Osvětou proti módnímu trendu

Výjezd záchranářů k případu, který se měl stát už 16. března, potvrdila tisková mluvčí středočeských záchranářů novinářům až dnes. Kdyby nebylo záchranáře Daniela, který si posteskl na sociální síti, veřejnost by se to nejspíš ani nedozvěděla. Přitom jak jinak než informovaností přispět k osvětě a pomáhat předcházet podobným tragédiím?