Frýdlantská nemocnice nemůže nabízet jednodenní ortopedické operace

LIBERECKÝ KRAJ – Nemocnice Frýdlant ze skupiny EUC neuspěla ve výběrovém řízení v oboru ortopedie a traumatologie pohybového ustrojí – jednodenní ortopedická peče. Proti byl prý zástupce Libereckého kraje. Pacienti se tak budou muset na zákroky, jako je například artroskopie, obracet na jiné nemocnice, například v Liberci.

Do konce minulého roku platily zdravotní pojišťovny ve Frýdlantu 300 ortopedických operací ročně, kvůli změně typu smlouvy bylo ale nutné zúčastnit se nového výběrového řízení Libereckého kraje. V něm ale nemocnice neuspěla.

„Ve výběrovém řízení jsme ke svému překvapení neuspěli, podle dostupných informací byl proti zástupce Libereckého kraje, některé zdravotní pojišťovny a zástupce ortopedické společnosti se hlasování zdržel. Ortopedickou péči ve frýdlantském výběžku poskytujeme již mnoho let. A to jak ambulanci dva dny v týdnu, tak i potřebnou operativu,“ vysvětluje ředitel Nemocnice Frýdlant Jiří Madar. Výsledky hlasování zástupce Libereckého kraje znamenají konec ortopedických operací ve frýdlantské nemocnici. Pro obyvatele Frýdlantska, kteří budou rozhodnutím Libereckého kraje nuceni dojíždět například s artroskopiemi kolen až do Liberce, je to špatná zpráva.

Podle ředitele Madara je to jasný signál, že Libereckému kraji na zachování dostupné zdravotní péče na Frýdlantsku nezáleží. „Může se díky tomu rozhodnutí stát, že ve Frýdlantu skončí i ortopedická ambulance,“ je přesvědčen ředitel nemocnice a ptá se: „Komu jde tedy skutečně o pacienty z Frýdlantska?“

Nemocnice Frýdlant přestala z důvodu nedostatku lékařů loni v létě poskytovat lékařskou pohotovostní službu a koncem loňského roku ukončila i akutní chirurgickou péči. Kvůli otravě krve devíti ze šestnácti zde operovaných pacientů musela nemocnice koncem listopadu dokonce zavřít své operační sály. Příčiny otravy zatím stále nejsou jasné a vyšetřování ještě neskončilo. Po kontrole Krajské hygienické stanice mohl být provoz operačních sálů znovu zahájen a první pacient byl operován 12. února. Další výkony v operačních oborech pokračovaly v režimu jednodenní chirurgie. Ta ortopedická je teď na Frýdlantsku ohrožena a Liberecký kraj vyjednává s majiteli o odkoupení nemocnice.