Urologové z Havlíčkova Brodu odstraňují močové kameny bezbolestně

HAVLÍČKŮV BROD – Nový špičkoví přístroj za 1,8 milionu korun využívají urologové v Nemocnici Havlíčkův Brod. Za poslední tři roky tady výrazně rozšířili nabídku laparoskopických operačních výkonů. Nový laser umožňuje odstraňovat močové kameny bezbolestně, tzv. miniinvazivní metodou.

„Kromě miiinvazivních zákroků nám laser umožňuje zničit tu část tkáně v horním močovém traktu, kterou jsme diagnostikovali jako nádorovou. Jedná se o nízce rizikové karcinomy, které je náročné řešit jiným způsobem,“ uvedl primář urologického oddělení Tomáš Málek.

Oblibu brodské urologie u pacientů dokládají i každoročně stoupající statistiky ambulantně ošetřených i hospitalizovaných pacientů. Jen v loňském roce tady hospitalizovali přes tisíc pacientů a ambulantně ošetřili dalších 9,5 tisíce pacientů.

Urologické oddělení v Nemocnici Havlíčkův Brod jako první pracoviště na Vysočině provádělo radikální laparoskopickou prostatektomii. Zákrok je indikován u zhoubného nádoru prostaty a v časném stadiu může být operačně zcela odstraněn a pacient vyléčen. Dále oddělení nabízí laparoskopické resekce tumorů ledvin, laparoskopické odstranění kamenů z ledvin a močových cest, laparoskopické odstranění tumoru nadledvin, což je také unikátní urologická operace a další. „Miniinvazivní metody, laparoskopická operativa jsou jednoznačně světovým standardem, který směřuje ke zvýšení kvality léčebné péče a pacientům přináší celou řadu výhod,“ dodal primář Málek.