Zátah na nelegální zahraniční pracovníky. Někteří prchali jako v akčním filmu!

PARDUBICE – Minulý týden zahájila cizinecká policie souběžně na třech pardubických stavbách kontrolu zaměřenou na neoprávněný pobyt a neoprávněné zaměstnávání cizinců. Své inspektory vyslal i Oblastní inspektorát práce. Než se postupná hlášení o počtu zajištěných cizinců ustálila na čísle 10, potvrdilo se, že cizinecká policie je připravena na nestandardní jednání cizinců.

Jeden z cizinců se po výzvě k prokázání totožnosti dal na útěk a ze stavby bytového domu se rozběhl mezi obytné domy, na útěku odhodil ochrannou přilbu a reflexní vestu. Dostižen byl velmi brzy. Zhruba 200 metrů od pracoviště skončil s pouty na rukách.

Na jiném pracovišti chtěl cizinec využít rozsáhlého staveniště a po patrech běžel vzhůru až na střechu. Staveniště dobře znal, mezi patry používal schodiště i provizorní žebříky. Žebříky za sebou shazoval. Postupně utíkal přes střechy spojitých budov a na poslední z nich se ukryl. Policistům práci ztížila skutečnost, že někteří další dělníci uklidili poházené žebříky. Spojité střechy byly v rozdílných výškových úrovních, na střeše byl systém vzduchotechniky i složený stavební materiál. I tak se v poměrně krátkém čase podařilo cizince nalézt. Při zajištění již nekladl odpor.

„U uvedených případů převážil společný znak, a to vstup cizinců na naše území v rámci bezvízové dohody. Bezvízová dohoda je však omezena pro nevýdělečnou činnost. Je-li cílem cizince v České republice zaměstnání, musí mít potřebné vízum a povolení úřadu práce. Z výpovědí cizinců vyplynulo, že si této povinnosti byli vědomi, ale o povolení k zaměstnání ani neměli snahu na zastupitelském úřadě žádat,“ uvedl Martin Demek z odboru cizinecké policie.

Se všemi cizinci bylo zahájeno řízení o správním vyhoštění a bude vydáno rozhodnutí, kterým jim bude znemožněn vstup na území členských států Evropské unie. Tato doba může být až pětiletá.

Od počátku roku zahájila cizinecká policie v Pardubickém kraji 97 správních vyhoštění a vydala 55 rozhodnutí. Značný nárůst je zaznamenán zejména v oblasti neoprávněného pobytu, kdy za necelé první čtvrtletí bylo odhaleno 72 případů, což je v porovnání s celým rokem 2018 téměř 85%.

Ilustrační foto