Liberecký kraj řeší očekávané zavedení mýta na silnicích prvních tříd

LIBERECKÝ KRAJ – Stát chce od příštího roku začít vybírat mýtné pro kamiony a nákladní auta nad 3,5 tuny na některých úsecích silnic I. tříd. Obcím i krajům se to nelíbí, bojí se, že kamiony začnou objíždět zpoplatněné úseky po silnicích nižších tříd a přes centra měst na jejich území.

Podle slibu ministerstva dopravy se obce a města budou podílet na finální mapě silnic I. třídy, na kterých se bude platit mýtné. Vyplývá to z dohody, kterou podepsalo ministerstvo dopravy s Asociací krajů ČR a Svazem měst a obcí ČR.

Krajům bylo přislíbeno, že mohou samy navrhnout, kde bude platit nulová sazba mýta. V Libereckém kraj stát navrhuje zavést mýto na silnici I. třídy z Turnova směrem na Jičín na hranici kraje u Ktové a na komunikaci z Jestřebí směrem na Mladou Boleslav.

„V prvním případě neexistuje adekvátní objízdná trasa pro tranzitní dopravu, kudy by mohla nákladní vozidla projet. V případě zpoplatnění úseku silnice z Jestřebí na hranici kraje však reálně hrozí, že část nákladní dopravy zatíží silnice II. třídy, protože zvolená objízdná trasa by byla téměř shodná s časem při jízdě po silnici I/38,“ uvedl hejtman Martin Půta.

„Možnosti zavést nulovou sazbu mýta na vybraných úsecích silnic první třídy v Libereckém kraji jsme chtěli nejprve důkladně projednat s jednotlivými obcemi. Nechtěli jsme dělat předčasné závěry bez jejich souhlasu,“ dodal hejtman. Rada Libereckého kraje proto bude požadovat nulovou sazbu mýta na silnici I. třídy z Jestřebí na hranici regionu směrem na Mladou Boleslav.

Stát chce zpoplatnit mýtem celkem 900 kilometrů silnic I. tříd v celé republice. Téma nulové sazby mýta na vybraných silnicích v krajích projedná Rada Asociace krajů ČR 11. dubna v Plzni. K dnešnímu dni je v Libereckém kraji mýtem zpoplatněna dálnice D10 od hranice Středočeského kraje až po Ohrazenice a silnice I/35 v úseku Ohrazenice – Bílý Kostel.