Na Vysočině stoupl počet nemocných tuberkulózou

VYSOČINA – Zatímco celorepublikově počet lidí s tuberkulózou klesá, na Vysočině meziročně stoupl. Společně se Středočeským krajem tak jde o jediné dva kraje, kde se počet nemocných zvýšil. Loni na tuberkulózu v Česku zemřelo 18 lidí.

Zatímco v roce 2017 bylo na Vysočině 13 nemocných tuberkulózou, o rok později vzrostl jejich počet na 16. V celé republice je 380 nemocných, z toho 259 mužů a 121 žen. Vyplývá to z předběžných statistik národního Registru tuberkulózy za rok 2018, které lékaři tradičně zveřejňují v rámci Světového dne boje proti tuberkulóze, který připadá na 24. března.

„Česká republika patří dlouhodobě k zemím s nejnižším výskytem této infekce na světě. Nesmíme však usnout na vavřínech. Za relativně nízkými počty nemocných je tvrdá práce českých pneumologů při včasném záchytu, rychlém nasazení léčby a řadě protiepidemických opatření,“ říká Martina Vašáková, předsedkyně České pneumologické a ftizeologické společnosti (ČPFS).
Přestože počty nemocných meziročně klesly, lékaři varují před přílišným optimismem. Vznikají totiž nové skupiny ohrožené tuberkulózou.

Pozor na biologickou léčbu

Pneumologové například upozorňují na rizika spojená s transplantací orgánů nebo biologickou léčbou. Právě nasazení takové léčby, která pomáhá například pacientům s roztroušenou sklerózou, rakovinou, revmatoidní artritidou, lupénkou nebo Crohnovou chorobou, může probudit dosud spící latentní tuberkulózní infekci. „Pacienti se v minulosti mohli setkat s mykobakteriemi tuberkulózy a ty dosud v klidu „dřímou“ v jejich těle. Ve chvíli, kdy dostanou biologické léky na jiné onemocnění, mohou tyto léky narušit ochrannou bariéru v jejich těle a bacil se vzbudí. Nedokáží pak čelit vzniku tuberkulózy, jež pro ně může být smrtelná. Riziko nákazy tuberkulózou je v těchto případech pětadvacetkrát vyšší než u zdravé populace,“ vysvětluje Vašáková.
Plicní lékaři tak doporučují provést u všech, které čeká léčba biologickými léky, tuberkulinový kožní test, a pokud se objeví reakce, pak ještě složitější krevní test – tzv. IGRA test.

Tuberkulóza u dětí

Počet nemocných dětí se drží druhým rokem na šesti případech. Aby se pneumologům dařilo lépe odhalovat rizikové skupiny dětí, uspořádali loni vzdělávací cykly pro dětské praktické lékaře. Doporučili jim, aby s rodiči novorozeného dítěte vyplnili dotazník. „Jeho účelem je odhalit, zda se dítě nepohybuje v prostředí, kde by se mohlo nakazit, a pokud ano, navrhnout očkování proti tuberkulóze,“ říká předsedkyně ambulantních pneumologů Ivana Čierná Peterová.

Co je vlastně tuberkulóza?

Je to infekční onemocnění, které se přenáší z člověka na člověka. Pro nemoc je typický déletrvající kašel s vykašláváním hlenů, zhoršený dech, teplota a pocení, celková slabost a váhový úbytek, bolesti na hrudníku nebo vykašlávání krve.