Zlatý erb zná své vítěze. Najdete mezi nimi i vaše město?

JIŽNÍ ČECHY – Soutěž o nejlepší webové a elektronické služby měst a obcí Zlatý erb 2019 odtajnil vítěze krajského kola. Ti nejlepší se pak „utkají“ v tom celostátním. Slavnostní ceremoniál proběhl včera na Krajském úřadě Jihočeského kraje. A která města uspěla, se podívejte s námi.

Letošního jednadvacátého ročníku se zúčastnily obce a města z celé České republiky, zapojilo se všech 14 krajů a do soutěže bylo přihlášeno 435 projektů. Jihočeský kraj zde měl 32 projektů včetně 9 turistických prezentací, kdy 4 postoupily do celostátního finále.

Soutěžilo se ve třech kategoriích: Smart city a nejlepší elektronická služba, Nejlepší webová stránka obce a Nejlepší webová stránka města. Ceny ve středu 20. března 2019 jihočeským zástupcům měst a obcí předal krajský radní Antonín Krák.

A jak klání dopadlo?
Ocenění v kategorii: Smart city a nejlepší elektronická služba
1. místo: Jindřichův Hradec: Hlášení závad
2. místo: Sezimovo Ústí: Zastupitelstvo – zvukové záznamy ve formátu MP3
3. místo: Sezimovo Ústí: SMS info kanál

Ocenění v kategorii: Nejlepší webová stránka obce
1. místo: Lodhéřov https://www.lodherov.cz
2. místo: Staré Město pod Landštejnem http://staremestopl.cz
3. místo: Žár https://www.obeczar.cz

Ocenění v kategorii: Nejlepší webová stránka města
1. místo: Volyně https://www.volyne.eu
2. místo: Prachatice http://www.prachatice.eu
3. místo: Tábor http://www.taborcz.eu

„Elektronika a webové portály se staly nedílnou součástí komunikace obcí a měst s občany a jsem velice rád, že jsou čím dál lepší. Dokonce i malé obce jsou schopny udělat krásné a nápadité aplikace, což se ukazuje právě díky této soutěži,“ uvedl Krák. Ten také podotkl, že lidé se na těchto webech dozvědí například ordinační hodiny lékaře, kdy se bude konat jednání zastupitelstva či svoz komunálního odpadu.

Další nedílnou součástí webových portálů měst a obcí je prezentace různých místních spolků. „A významnou roli hrají samozřejmě také v oblasti turistického ruchu, kdy se tu návštěvníci mohou seznámit například s nabídkou místních pamětihodností nebo sítí cyklostezek,“ dodal krajský radní.