Požár autobazaru v Humpolci založil někdo úmyslně

PELHŘIMOV – Autobazar v Humpolci nezachvátily plameny jen tak náhodou. Kriminalisté z Vysočiny ve spolupráci s kolegy z Královehradecka zjistili, že v požáru z listopadu 2017 měla prsty organizovaná skupina pachatelů, stejně jako v případě požáru zámku v Horním Maršově na Trutnovsku. Škody převýšily částku pět milionů korun! Podezřelé zatkla před týdnem v Praze zásahovka.

„U obou požárů se jednoznačně potvrdila stanovená prověřovací verze, že oba byly založeny úmyslně organizovanou skupinou pachatelů. Škody způsobené oběma požáry převyšují částku pět milionů korun,“ informovala krajská policejní mluvčí Dana Čírtková.

Kriminalisté začátkem týdne zadrželi šest osob důvodně podezřelých z úmyslného založení obou požárů. Na jejich zadržení, které proběhlo v Praze, se podílela také speciální zásahová jednotka. Kriminalisté zahájili jejich trestní stíhání. Zadržení muži ve věku 42–55 let čelí obvinění ze zvlášť závažného zločinu obecného ohrožení. Všichni obvinění mohou jít v případě prokázání viny až na 15 let za mříže. Státní zástupce ve čtvrtek 21. března rozhodl o vzetí do vazby a obvinění tak skončili ve věznicích v Brně a v Českých Budějovicích.

„V současné době nebudeme až do konce vyšetřování k případu poskytovat žádné bližší informace, abychom neohrozili účel vedeného trestního řízení,“ sdělila na závěr Dana Čírtková.