Keltský telegraf propojí Jihočechy se zbytkem republiky

JIŽNÍ ČECHY – Rádi byste okusili, jak se v minulosti dorozumívaly vzdálené keltské kmeny? Tento víkend máte jedinečnou šanci si to vyzkoušet. Na zítřejší večer se totiž chystá akce zvaná Keltský telegraf, kdy se nejen jižní Čechy propojí pomocí světelného signálu.

„Smyslem Keltského telegrafu je propojit místa v krajině a ty, kteří se telegrafování zúčastní, pomocí světelného signálu. Navazuje se tak na pradávnou techniku využívající ohňů k přenosu zpráv z kopce na kopec,“ popisují na svém webu jeho organizátoři.

Celá akce vypukne zítra 23. března 2019 přesně v 19:00 hodin. Aktuální počet potvrzených stanovišť je v České republice 261, přičemž jejich možná registrace skončila již v úterý 19. března 2019. Pokud chcete být součástí tohoto dávného zvyku, neváhejte a dostavte se na některý z vyznačených kopců ve vašem okolí. Mapu propojení a časových harmonogramů si můžete prohlédnout zde. Veškeré informace o této neobvyklé akci pak najdete zde.

Na jihu se zapojí například Šibeniční vrch u Českého Krumlova, prachatický Libín, Boubín, Račina u Týna nad Vltavou a mnoho dalších.