Ochrana přírody je lepší, než stavby nádrží. Slavíme den vody

OLOMOUCKÝ KRAJ – Stromy, mechy a lišejníky jsou největšími pomocníky, kteří pomáhají zadržovat vodu v krajině. Měli bychom je proto chránit a pěčovat o ně. Dnes je totiž Světový den vody. Jde o celosvětovou přípomínku, která poukazuje na nedostatek vody v rozvojových zemích a nešetrné zacházení s vodními zdroji.

,,Dešťové srážky, které spadnou na zalesněnou plochu, až z třiceti procent zachytí listy a jehličí stromů, lesní půda i rostliny a následně kořenový systém. To je pro představu až osmkrát více, než u nezalesněné půdy,“ řekl zkušený lesník z vedení Arcibiskupských lesů a statků Olomouc Petr Skočdopole a dodal: ,,Kořenový systém stromů vodu zadrží na potřebnou dobu, přefiltruje a postupně ji vypařuje skrz své listy či jehličí. Tím přirozeně ochlazuje okolní prostředí a pozvolna vypouští vodu do přirozeného koloběhu. Během jednoho letního dne dokáže průměrně vzrostlý strom přefiltrovat a odpařit více než sto litrů vody.“

K zadržení vody v krajině pomáhají také vysoce absorpční mechy a lišejníky, které jsou přirozenou součástí lesa. V jarních měsících pak díky stínění dochází k pomalejšímu a plynulejšímu tání sněhu, který se opět z části vstřebá do půdy. ,,Ještě před tím, než začneme s budováním složitých a nákladných systémů na zadržení vody, tak bychom se měli inspirovat procesy, které nám nastavila sama příroda. Neměli bychom zapomínat, že lesní porosty jsou jedny z nejdokonalejších zásobáren a čističek vody a podle toho k nim také přistupovat,“ upozornil Skočdopole.