Proběhla anketa Statečné psí srdce. Jak si vedli Jihočeši?

JIŽNÍ ČECHY – Pes je nejen nejlepším přítelem člověka, ale také může v mnoha ohledech pomoci při policejní práci. Pro ocenění psovodů a především jejich čtyřnohých kolegů slouží anketa Statečné psí srdce, jejíž devátý ročník se letos uskutečnil. Včera proběhl slavnostní ceremoniál.

Do Prahy se vypravili dva jihočeští policisté a jejich služební psi. Z Územního odboru policie Strakonice to byl pprap. Josef Kubička se svým psem Irrem a z Územního odboru Jindřichův Hradec prap. Lubomír Ábel se psem Gaunerem. Oceňování proběhlo v sále Starého purkrabství na Vyšehradě.

Anketa Statečné psí srdce 2018 – ocenění (zdroj Policie ČR)

„Služební pes Irr strakonického psovoda pprap. Josefa Kubičky vyhrál v kategorii ´Záchranný čin služebních a záchranářských psů´ a pes Gauner jindřichohradeckého psovoda prap. Lubomíra Ábela byl oceněn v kategorii ´Cena partnerů´,“ uvedla policejní mluvčí Jaromíra Nováková.

Všichni ocenění obdrželi originální ručně kované plastiky. „Na slavnostním ceremoniálu, který moderovala herečka Bára Štěpánová, byli vyhlášeni vítězové celkem v pěti kategoriích: Záchranný čin služebních a záchranných psů – vítěz policejní německý ovčák Irr, Záchranný čin neslužebních psů (laiků) – vítěz německý ovčák Konor, Spící srdce – hladkosrstý pinč Deny, Pomáhající srdce – labradorský retrívr Dag a Cena hlavního partnera – policejní pes, německý ovčák, Gauner,“ upřesnila vítěze jednotlivých kategorií mluvčí Jaromíra Nováková. Ti všichni se mohou těšit do ankety Zlatý záchranářský kříž, kam automaticky postupují.

A za co byli oceněni?
pprap. Josef Kubička se svým psem Irrem: Dne 9. června 2018 přijali policisté na tísňovou linku oznámení o pohřešování devítileté dívky se zdravotním omezením. Pátrací skupina, která dívenku hledala, byla sestavena, jak z policistů, tak i hasičů. „Psovod pprap. Josef Kubička použil služebního psa Irra k vyhledání pachové stopy v místě posledního výskytu dívky. Osmiletý Irr vedl psovoda podél řeky Otavy, po jejím levém břehu, od kempu směrem na Strakonice. Pes sledoval stopu v nepřístupném terénu, asi kilometr a půl dlouhou, když psovod zahlédl za houštím v blízkosti řeky dívenku odpovídající popisu. Seděla sama ve vysoké trávě a plakala. Policista dívenku uklidnil, vzal jí na ramena a odnesl do kempu jejím rodičům. Policista sklidil od přítomných vodáků v místním kempu veliký potlesk a od samotných rodičů upřímné poděkování. Dívenku, která naštěstí neutrpěla žádné zranění, si šťastní rodiče převzali do své péče,“ popsala průběh pátrání strakonická policejní mluvčí.

prap. Lubomír Ábel se psem Gaunerem: Dne 8. srpna v 8:30 hodin oznámil na linku 158 muž, že se nachází na silnici v lesním prostoru mezi obcemi Lomy a Budkov na Třebíčsku, kde je spolu s kamarády a pohřešuje svého otce. Byla tedy zorganizována rozsáhlá pátrací akce a nasazen byl prap. Lubomír Ábel se svým psem Gaunerem. „Se služebním psem Gaunerem bylo provedeno propátrávání lesního porostu. Při této činnosti si psovod všiml služebního psa, který ´načuchával´ a poštěkával za vyvráceným padlým stromem, přibližně 200 metrů od odstaveného vozidla, jenž bylo na asfaltové silnici procházející lesem. Jelikož psovod zná chování svého služebního psa, bylo mu jasné, že za padlým stromem může být nějaká osoba. Z tohoto důvodu prap. Lubomír Ábel zrychlil svůj krok a běžel se podívat, koho služební pes označil. Při doběhnutí psovoda na místo bylo podle popisu pohřešovaného prap. Ábelem zjištěno, že služební pes Gauner právě nalezl živého pohřešovaného muže,“ uvedla jindřichohradecká policejní mluvčí Hana Millerová.