Na okruhu v Sosnové zcela shořelo závodní auto. Pořadatel porušil požární předpisy

ČESKOLIPSKO – Během ukázky na autodromu v Sosnové u České Lípy v rámci akce „Dakar setkání“ začalo včera hořet závodní vozidlo. Požár byl nahlášen na tísňovou linku 112 ve 14.23 hodin.

Na místo byly vyslány dvě jednotky hasičů, které přijely na místo požáru ve 14.30 hodin a ihned začaly se zásahem dvěma vodními proudy. Ve 14.34 hodin měli hasiči požár pod kontrolou. Bohužel i přes velmi rychlý příjezd a zásah hasičů vůz zcela shořel.

Na místě se v rámci této akce nacházeli také příslušníci Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje, kteří zde předváděli statickou ukázku technického automobilu TA-4 na podvozku LIAZ. Tento technický automobil, který se mj. slavné rallye Dakar účastnil, je již v současné době veteránem a není žádným způsobem vybaven pro hasební zásah.

„Přítomní hasiči tudíž nemohli vzniklý požár jakkoliv hasit a uspokojit tak značnou část diváků, kteří nesli jejich „nečinnost“ nelibě a verbálně je napadali. Naši příslušníci okamžitě požár oznámili na tísňovou linku a poskytli veliteli jednotky základní informace o místě tak, aby se k požáru dostali co nejrychleji,“ uvedl mluvčí hasičů Daniel Mlčoch.

V průběhu události bylo vyšetřovatelem příčin požáru a řídícím důstojníkem hasičů zjištěno, že pořadatel této akce neměl žádným způsobem stanoveny podmínky požární bezpečnosti, které jsou u akce takového rozsahu a charakteru nutností a zákonnou povinností. Příčina vzniku požáru, vzniklá škoda a možné porušení předpisů jsou v současné době v šetření policie i hasičů.