Autobusem i do zapadlých městských částí? V Kroměříži brzy realita

KROMĚŘÍŽ – Rada města schválila vyhlášení veřejné zakázky na zpracování projektu optimalizace městské hromadné dopravy v Kroměříži. Jedná se o takzvanou zakázku malého rozsahu s předpokládanou hodnotou do 300 000 korun bez DPH. „Jedná se o zásadní dokument, který by měl odpovědět na otázku, jak vést linky MHD a v jakých intervalech. Souvisí to i se změnami v meziměstské autobusové dopravě, které chystá Zlínský kraj,“ uvedl místostarosta Karel Holík.

Zpracovatel projektu podrobně zmapuje stávající stav MHD a také pořídí dopravní průzkumy cestujících na linkách i průzkum požadavků různých organizací a okolních obcí. Z výsledků průzkumu poté vzejde komplexní analýza, která bude podkladem pro návrh optimalizace linek a návrh vhodných intervalů dopravy. „Optimalizace MHD patří mezi priority vedení města. Budeme mimo jiné hledat možnosti, jak vylepšit dopravní spojení místních částí, kam jezdí autobusů málo,“ dodal Holík.

Podle něj je také nezbytné přizpůsobit MHD novým jízdním řádům meziměstské autobusové linkové dopravy. „Měly by platit od prosince letošního roku. Z podkladů, které máme k dispozici, vyplývá několik potenciálních problémů. Více autobusů by mělo například jezdit na točnu v Havlíčkově ulici a také zastavovat na Milíčově náměstí, kde je už nyní zejména ve špičce hustá doprava. Na druhou stranu by v některých místních částech mělo zastavovat více spojů,“ uzavřel Holík.