Krumlovská koalice sladila své priority. Čemu dala zelenou?

ČESKÝ KRUMLOV – Koalice v Českém Krumlově se shodla na prioritách, které budou chtít uskutečnit v následujícím volebním období. Rada města tak vydala Programové prohlášení, které zahrnuje například rekonstrukci mostů a budov, ochuzeni nebudou ani sportovci či místní spolky a v pozadí nezůstanou bytové otázky či nabídka sociálních služeb. Na co se tedy konkrétně v nejbližších čtyřech letech mohou českokrumlovští těšit?

Jako nejdůležitější investici považují radní rekonstrukci hřbitova, dále Benešova či Lazebnického mostu, objektu bývalé prelatury a bývalé prádelny v Hradební ulici. Velkou prioritou je také dokončení rekonstrukce autobusového terminálu a následně nádražní budovy, vybudování bus stopu zájezdových autobusů (o kterém jsme vás již informovali zde) a pořízení vlastní čistírny odpadních vod. Změn by měl doznat i areál ve Chvalšinské ulici, z něhož chtějí zástupci města vytvořit moderní sportovní a oddechové centrum s modernizovaným plaveckým bazénem s venkovním koupáním.

„Zaměříme se také na modernizaci a rozšiřování dětských hřišť, sportovních ploch a cyklostezek. Stojí před námi také zvelebování veřejných prostranství, kde chceme postupně budovat lokální centra, kde se budou lidé potkávat a trávit volný čas,“ vyjmenovává plány starosta Dalibor Carda.

Bydlení
Ve městě je také akutní potřeba nových možností bydlení, čehož si jsou zástupci města vědomi. Z těchto důvodů se budou snažit na 100 procent využít areál bývalých kasáren ve Vyšném. Zde by prý podle vyjádření na webu města měla postupně vzniknout zcela nová a plnohodnotná městská čtvrť pro více než tisícovku obyvatel. Další možné lokality vhodné k bydlení by mohly vzniknout v severní lokalitě Vyšného (nad kasárnami) a v Novém Spolí, v takzvané „Třešňovce“. Určena bude jak pro mladé rodiny s dětmi, tak i pro seniory.

Sociální oblast
Velkým tématem je i otázka sociální oblasti. Radnice dle vyjádření bude usilovat o zvýšení kapacity sociálního bydlení, vybudování městského domova pro seniory či bude podporovat iniciativu vzniku domácí hospicové péče.

Větší podpory se dočkají i příspěvky do grantových programů. Ať už jsou určeny na sociální služby, kulturní aktivity, sportovní či volnočasové aktivity dětí. Navýšeny budou také prostředky do participativního rozpočtu.

Doprava
Dalším bodem, který je klíčový v řešení priorit, je samozřejmě doprava „Budeme pokračovat v jednání s Ředitelstvím silnic a dálnic České republiky za účelem přebudování kapacitně nevyhovujících kruhových křižovatek U Trojice a v Domoradicích na světelně řízené,“ uvedl místostarosta Josef Hermann. Zlepšit by se dle vyjádření měla také městská autobusová doprava, přičemž město chce zavést jízdné zdarma pro seniory od 65 let.

Cestovní ruch
Klíčovým je pro Český Krumlov samozřejmě cestovní ruch. Město chce tak ke zlepšení jeho koordinace zřídit takzvanou destinační společnost. Jejími členy budou okolní obce a subjekty působící v oblasti cestovního ruchu, přičemž jejich úkolem bude řídit nabídku pro návštěvníky a rozšířit ji o okolní zajímavá místa, zvláště oblast Lipenska. Cíl je jasný, zvýšit počet a pobyty vícedenních návštěvníků na úkor těch krátkodobých.

Zásadní cíl vedení města je také zvýšení příjmů z parkovacího systému zájezdových autobusů. Finanční prostředky získané z těchto příjmů pak budou moci být použity na rekonstrukce infrastruktury okrajových částí.