Liberecká radnice na hodinu zhasne nasvícení

LIBEREC – Liberec se i v letošním roce připojí k celosvětové kampani Hodina Země. Kampaň město podpoří tím, že v sobotu 30. března zhasne od 20.30 do 21.30 hodin nasvícení budovy historické radnice a budovy bývalé galerie – Liebiegův palác. Zhasne také Galerie Lázně, Divadlo F. X. Šaldy a OC Forum.

Město tímto symbolickým gestem dává najevo, že věnuje pozornost ochraně životního prostředí a klimatu. Do happeningu se mohou snadno zapojit i Liberečané. Stačí, když v sobotu 30. března ve zmíněný čas zhasnou doma světla. Vlna tmy postupně oběhne celou planetu – začne na Fidži a skončí o den později na ostrově Samoa.

„Uvědomujeme si, že světelný smog významně zatěžuje celou republiku i naši zemi. Zhasnutím světel na některých dominantách vyjadřujeme potřebu ochrany klimatu. Stejně tak tím upozorňujeme na fakt, že výroba elektřiny ze starých fosilních zdrojů nám škodí,“ říká primátor města Liberce Jaroslav Zámečník.

V České republice se k akci loni připojilo 113 měst, včetně 16 z 26 statutárních měst. Menší obce na hodinu zhasly veřejná osvětlení, větší města alespoň některé významné dominanty. Hodina Země je největší celosvětový happening současnosti. První ročník se uskutečnil v roce 2007. Happening probíhá symbolickým hodinovým zhasnutím světel, ať již veřejného osvětlení, nasvícení památky, štítu firmy, nebo vlastního obýváku. Tento jednoduchý, ale přitom viditelný čin – zhasnutí světla – je signálem pro veřejné činitele, že je třeba věnovat více pozornosti ochraně životního prostředí, zejména ochraně klimatu.