Tanečníci z celého světa soupeřili o angažmá v plzeňském baletu

PLZEŇ – Divadelní tradice má v Plzni dlouhou a bohatou historii. První představení se zde objevila již koncem 18. století. Odehrávaly se nejprve ve velké síni radnice, v hostinci U zlatého orla, U arcivévody Ferdinanda, nebo U bílé růže. Zvyšující se nároky nakonec postupně vedly k vybudování krásné budovy Divadla Josefa Kajetána Tyla.

Scénou tohoto kulturního stánku prošlo mnoho výrazných osobností, které vešly do povědomí celého národa. Ti se často začaly objevovat i na stříbrném plátně. Vzpomeňme namátkou třeba Františka Kreuzmanna st., Františka Kováříka, Marii Rosůlkovou, Miroslava Horníčka a mnoho dalších.

Úspěšnost zdejšího divadla navazuje na bohaté odkazy a šíří svoji proslulost dále. Proto není divu, že konkurzu do baletního souboru, který proběhl v neděli 24. března, se účastnilo přes osmdesát tanečníků z celého světa. Ti přišli na základě pozvání šéfa baletu. V náročném konkurzu, který se nesl v konkurenčním, ale přátelském duchu, bylo nakonec do závěrečné fáze vybráno sedm dívek a pět chlapců.

Zdroj: DJKT