Tři „mouchy“ jednou ranou! Zlodějská banda zadržena jako v akčním filmu

LIBERECKÝ KRAJ – Minulé pondělí před šestou hodinou ranní volala žena z Lučan nad Nisou na linku 158, že na její zahradě u domu je mladý muž, který nechce odejít a tvrdí, že ho chce někdo zabít. Policejní hlídka na místě zjistila, že se jedná o 26letého muže, který jim uvedl, že je pod vlivem návykové látky. To, že by ho někdo pronásledoval, se na místě nepotvrdilo a muž souhlasil s podáním vysvětlení na služebně.

Během cesty na služebnu v křižovatce v Lučanech nad Nisou muž spatřil tmavé vozidlo, jehož posádka ho měla pronásledovat. Policisté pro změnu v tomto autě poznali vůz, který odpovídal popisu vozidla, jež se mělo v minulosti pohybovat v místech, kde došlo k vloupání do rekreačních objektů. Ovšem jakmile řidič uvedeného tmavého vozidla zahlédl policejní vůz, začal ujíždět a z hlavní silnice odbočil na parkoviště za budovu obecního úřadu, kde narazil do zaparkovaného vozidla.

Tříčlennou posádku, kterou tvořila 26letá žena, 30letý muž a osmnáctiletý mladík, policisté zadrželi a umístili do policejní cely. Tam také skončil jako zadržený i 26letý „pronásledovaný“ muž, jelikož policisté během vyšetřování zjistili, že na něj již minulý týden byl vydán předběžný souhlas se zadržením. Navíc policisté zajistili i vozidlo, ve kterém zadržení cestovali.

Jabloneckým kriminalistům v tom okamžiku nastala velice náročná práce týkající se dokazování páchání trestné činnosti zadržených osob. Jako první celu po provedených úkonech opustil osmnáctiletý mladík, který se na páchání trestné činnosti ostatními zadrženými nijak nepodílel. Což se již nedalo konstatovat u zbylých zadržených dvou mužů a ženy. Kriminalisté zjistili, že se tito zadržení dopouštěli trestné činnosti na území celého Libereckého kraje. Jezdili po kraji a vloupávali se do rekreačních chalup, obchodů, benzínových čerpacích stanic a také do jedné lékařské ordinace.

Kriminalisté během velmi náročného prověřování třicetiletému obviněnému prokázali celkem 23 skutků, kterých se dopustil v době od 13. prosince loňského roku do letošního 18. března sám nebo ve spolupachatelství s obviněným 26letým mužem a stejně starou obviněnou ženou. Nyní je stíhán jako obviněný ze spáchání trestných činů porušování domovní svobody, krádež, poškození cizí věci, maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázaní, a to v některých případech formou spolupachatelství a také ve stádiu pokusu. Navíc řídil motorové vozidlo i přesto, že má vysloven zákaz řízení motorových vozidel. Obviněný způsobil škodu poškozeným v celkové výši 694.380,- Kč. Trestných činů se dopustil i přesto, že byl v uplynulých třech letech odsouzen rozsudkem Okresního soudu v Liberci.

Obviněný 26letý muž se dopustil celkem sedmi skutků, rovněž řídil motorové vozidlo i přesto, že má v současné době vysloven zákaz řízení motorových vozidel. Stíhán je ze spáchání trestných činů maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, poškození cizí věci, neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a také přečinu krádež, kterého se z části dopustil ve formách spolupachatelství, účastenství a částečně i ve stádiu pokusu.

Obviněná žena se prokazatelně dopustila celkem pěti skutků, a to ve formě účastenství nebo spolupachatelství s oběma obviněnými muži. Komisař ji stíhá jako obviněnou ze spáchání přečinů krádež, poškození cizí věci a porušování domovní svobody, a to všech ve formě spolupachatelství. Přečinu krádež se ovšem také dopustila jako účastník.

Oba 26letí pachatelé byli po provedených úkonech minulé úterý propuštěni ze zadržení a jejich trestní stíhání bude pokračovat na svobodě. 30letého obviněného poslal soud na návrh státního zástupce do vazby a policisté ho následně převezli do Vazební věznice v Liberci. V případě odsouzení hrozí 30letému obviněnému a 26leté obviněné ženě trest odnětí svobody až na pět let, a to s ohledem na výši způsobené škody. Šestadvacetiletý obviněný může být soudem za spáchání uvedených skutků potrestán odnětím svobody na tři roky.

Z jakých trestných činů viní policisté hlavního obviněného?
30letý muž má na svědomí šest vloupání do objektů benzínových čerpacích stanic v Jablonci nad Nisou, Doksech a Semilech. V Semilech se vloupal do prodejny a v Doksech stihl ještě vniknout do rekreační chaty, kde byl ovšem během vloupání vyrušen majiteli. Na Jablonecku šlo o vloupání do dvou restaurací, tří prodejen, jedné rekreační chaty, bytu, penzionu, stánku s občerstvením, lékařské ordinace a dvou stavebních buněk. Z objektů, do kterých se mu podařilo vniknout, kradl různé věci, které se v nich právě nacházely. Jednalo se například o pokladny, pokladničky, tabákové výrobky, alkohol, potraviny, mobilní telefony, peníze, hodinky, strojky na holení, šperky, různé nářadí. Tyto odcizené věci si nechal pro svoji potřebu nebo je následně prodával. Také se pokusil vloupat do garáže, což se mu nakonec nepodařilo. U jedné z jabloneckých provozoven pekařství využil nepozornosti zaměstnanců při nakládce zboží a z vozidla odcizil bagety a klíče od chladicí místnosti pekařství, kam se následující den vrátil, aby si ukradenými klíči odemkl a odcizil deset přepravek s chlebíčky a dorty. Posledního skutku se dopustil v ono osudné pondělí 18. března. Ráno krátce před půl pátou se neúspěšně pokusil vloupat do objektu půjčovny lyží v Janově nad Nisou, kde rozbil skleněnou výplň bočních vstupních dveří. Tím se ovšem spustil alarm a obviněný z místa činu, kam ho dovezl spoluobviněný 26letý muž, utekl.