Chtějí zjednodušit život občanům. Díky chytrým technologiím

ŠUMPERK – Ani brána do Jeseníků – město Šumperk nechce zůstat pozadu za moderními technologiemi. Radnice chystá pro obyvatele i návštěvníky novinky, které jdou s dobou, a hodlá se tak zařadit mezi takzvané smart city.

Pouliční lampy, které nastavují intenzitu světla dle potřeby, nádoby na odpad, jež hlásí, kdy jsou přeplněné, chytré lavičky, na nichž si můžete dobít mobil a vyřídit e-maily. Tomu by měla pomoci pracovní skupiny Smart Šumperk City. „Smyslem je pomocí chytrých technologií zjednodušit život obyvatelům města, ať už v oblasti komunikace s úřady, snadnějšího přístupu k internetu či možnostem plateb prostřednictvím chytrých karet. Chytré technologie hrají významnou roli při efektivním řízení městské infrastruktury s ohledem na snižování znečištění a dalších negativních vlivů na životní prostředí,“ vysvětlil místostarosta města Jakub Jirgl.

Radnice chce připravit Strategický plán rozvoje města Šumperka, do kterého budou nové principy smart city zapracovány. První vlaštovkou bylo pořízení tzv. chytré lavičky, která stojí v blízkosti šumperského divadla. Lidé si na ní mohou zdarma dobít mobil a využít wi-fi připojení k internetu. Lavička funguje na principu solárních panelů, které jsou její součástí. „Vlak chytrých technologií se již rozjíždí, a pokud nezačneme teď, ujede nám a my jej budeme jen těžko dohánět,“ upozornil místostarosta.