Co bylo příčinou požáru domu v Proseči pod Ještědem?

LIBERECKO – V Proseči pod Ještědem v místní části Javorník vypukl včera v odpoledních hodinách požár rodinného domu. Z tísňového volání na operační středisko hasičů bylo vyrozuměno, že rodinný dům je z větší části v plamenech a mohla by se v něm nacházet majitelka.

Na místo dorazily čtyři jednotky hasičů a na likvidaci požáru nasadili 3 vodní proudy. „Majitelka byla v době příjezdu jednotek již před domem a naštěstí v pořádku,“ uvedl velitel zásahu Radek Musil. Požár se z přistavěné stodoly rozšířil na podkroví a značnou část střechy rodinného domu. Hasičům se podařilo požár lokalizovat po necelé hodině a zabránit jeho rozšíření na první podlaží domu a přistavěnou garáž. „Vzhledem k velkému rozsahu požáru jsme museli zřídit čerpací stanoviště od požární nádrže v obci,“ uvedl velitel zásahu Musil.

K minimalizaci škod hasiči také vynášeli z hořícího objektu nábytek. Požár byl zcela zlikvidován po čtyřech hodinách. Na místě poté zůstali vyšetřovatelé příčin požáru hasičského sboru, kteří určili, že požár vznikl v přistavěné stodole a jeho příčinou byla technická závada na elektroinstalaci rozvodné skříně. Škoda způsobená požárem a uchráněné hodnoty jsou v šetření.