Došla jim trpělivost, vyrazili na úklid obce

PLZEŇ – Už jim nebyl stav jejich okolí lhostejný a míra trpělivosti přetekla. Rozhodli se dobrovolně vyjít do terénu, aby skoncovali s nepořádkem ve svém okolí a vše řádně uklidili a zvelebili.

Začalo to vloni v dubnu. Uklízet ve Lhotě šlo tehdy asi deset lidí v rámci akce Ukliďme Česko. „Uklízeli jsme já s dcerkou a pár starousedlíků ze Lhoty a dvě studentky z Valchy. Jako organizátor jsem byl trochu zklamaný malým zájmem, protože v naší lokalitě bylo spousty míst k nápravě. Řekl jsem si, že to zkusím změnit a to se povedlo,“ svěřil se organizátor akce Zdeněk Jůza. „V říjnu 2018 se zúčastnilo už pětašedesát lidí za účasti třech lhotských spolků a za podpory UMO10. Hospůdka na Návsi dala dokonce podporu ve sponzoringu občerstvení pro dobrovolníky,“ dále pokračuje pan Jůza.

Akce Ukliďme Lhotu, Valchu a Novou ves
To byl zlom. Pozitivních reakcí bylo spousty a Zdeněk Jůza dostal super nápad založit tradici a dělat tuto očistnou akci dvakrát do roka. A tak se 6. dubna od devíti hodin sejde parta lidí, co chce měnit okolí svého bydlení i do budoucna a dělat smysluplné věci.

„Během ledna a února jsem oslovil Libušku Hubáčkovou z Valchy a pana starostu z Nové Vsi, aby se přidali k naší akci. To se povedlo a lidé odtamtud se přidávají. Přál jsem si sto padesát dobrovolníků a situace je taková, že je přihlášeno sto pětadvacet dospělých a padesát dětí, tedy sto pětasedmdesát nadšenců. Díky i těmto číslům se mi povedla sehnat podpora od UMO10, UMO3, Čisté Plzně, Města Plzeň, Lesů ČR. Díky tedy patří všem těm, kteří se přihlásili. Jak jednotlivcům, tak i spolkům ve Lhotě a Valše,“ popisuje nadšeně pan Jůza. Poděkování patří spolkům Pro rozvoj Lhoty, Spolek k Remízku, Spolek Lhota, Sokol Lhota, Sokol Valcha, Spolek zahrádkářů Valcha.

Hlavním územím na úklid bude oblast obce Nové Vsi, Lhoty a Valchy. Dále se pak bude uklízet okolí Lhoty směrem na Novou Ves, řeka na obou stranách. Les mezi Lhotou a Valchou je jedna velká skládka, a proto zde bude největší počet dobrovolníků na metr čtverečný a přislíbeny jsou i kontejnery na odvoz. Další území na čištění bude oblast lesů kolem Nové Valchy.

Termín akce: sobota 6. dubna od devíti hodin do šestnácti hodin.
Nemůžete celý den? To vůbec nevadí, pár rukou navíc se hodí i na pár hodin.
Zdeněk Jůza – Organizátor naší společné akce Lhoty, Valchy a Nové Vsi