Havlíčkobrodští studenti vařili ve Francii

VYSOČINA, HAVLÍČKŮV BROD – Martina Koumarová a Matěj Jirgl z Obchodní akademie a Hotelové školy v Havlíčkově Brodě reprezentovali pro letošní rok Vysočinu na prestižní kuchařské soutěži Trophée Mille ve francouzské Remeši. Odborné porotě v čele s michelinským šéfkuchařem Philippem Mille připravili kachní prsa s vinnou omáčkou a šampaňskou čokoládovou kouli.

Mezinárodní gastronomické klání středních škol je určeno dvoučlenným smíšeným týmům, kdy jeden ze dvojice má na starosti slaný chod, druhý se věnuje přípravě dezertu. Družstvo z Vysočiny tentokrát naservírovalo odborné porotě složené z nejlepších kuchařů a cukrářů Francie kachní prsa s vinnou omáčkou, obložená pečenou zeleninou, doplněná ricottovými noky a dýňovým pyré, sladkou tečkou byla šampaňská čokoládová koule s náplní s piškoty a červeným grapefruitem.

Soutěže středoškolských kuchařů a cukrářů Trophée Mille se tentokrát zúčastnilo 11 týmů z celého světa a opět mezi nimi nechyběli zástupci Francie, Belgie, Řecka, Slovenska, ale i Austrálie, Japonska nebo Brazílie. Povinnými surovinami byly pro letošek kachní prsa, máslová dýně, sušenky Fossier a šampaňské, to vše přímo od dodavatelů z Remeše a okolí. Soutěžící měli na přípravu pokrmů tři hodiny, v případě dezertu ještě o třicet minut navíc.

Celkové vítězství si nakonec odvezli mladí kuchaři z Itálie, na druhém místě skončili už dvojnásobní vítězové z předchozích ročníků z Japonska a třetí příčka patřila Řekům. I když jako celek nedosáhl tým z Vysočiny na přední příčky, byl to právě dezert Martiny Koumarové, který soupeřil s tchajwanským sladkým chodem o speciální cenu za sladký pokrm. Dezert v podobě děrované čokoládové koule zaujal odbornou porotu nejen chutí, ale i netradičním provedením.

Foto: Kraj Vysočina