Máte fotky z listopadu 1989? Zapojte se do unikátní výstavy!

UHERSKÉ HRADIŠTĚ – Pamatujete si na výstavu fotografií Okamžiky století, která byla ke konci loňského roku k vidění také na panelech pod širým nebem na Mariánském náměstí v Uherském Hradišti? Výstava z fotoarchivu České tiskové kanceláře sklidila zasloužený úspěch a viděla ji spousta lidí. Nyní se expozice dočká volného pokračování, jehož hlavním tématem bude sametová revoluce. Ze všech nejdřív výsledek uvidí lidé v Uherském Hradišti a návštěvníci Letní filmové školy.

Česká tisková kancelář připravila projekt ke třicátému výročí dramatického dění v listopadu 1989. A zapojit se do něj mohou všichni. Cílem autorů projektu Okamžiky sametové revoluce je nasbírat od veřejnosti co největší množství fotografií z období podzimu před třiceti lety.

Ambicí pořadatelů je získat fotografie z mnoha českých a moravských měst i vesnic. Ty nejlepší snímky se stanou součástí unikátní venkovní výstavy, která se představí přinejmenším na dvou místech: na přelomu července a srpna 2019 bude mít předpremiéru na Letní filmové škole v Uherském Hradišti, kde bude možné ji zhlédnout až do poloviny září.

„Do projektu se zapojujeme díky dobrým zkušenostem ze spolupráce na výstavě Okamžiky století u příležitosti 100 let republiky a také díky velmi dobrému ohlasu veřejnosti i našich škol. Na připravované výstavě bude dokonce několik panelů věnováno také událostem přímo v Uherském Hradišti, na čemž se významně podílí Slovácké muzeum,“ odtajnil starosta města Stanislav Blaha. V listopadu pak bude výstava ve finální podobě instalována v Praze.

ČTK doufá, že veřejnost se do sbírky archiválií zapojí. „Budeme moc rádi, pokud se nám podaří nasbírat dobové fotografie z různých koutů republiky, a to nejen z náměstí, ale i ze škol, divadel či továren. Věříme, že v rodinných albech a archivech amatérských fotografů se skrývá spousta zajímavých snímků, které by se mohly stát součástí společného sametového fotoalba,“ řekl generální ředitel ČTK Jiří Majstr.

Některé fotografie mohou být se souhlasem autorů zařazeny do  Fotobanky ČTK, která spravuje nejrozsáhlejší zpravodajský fotoarchiv v České republice. Díky projektu se vytvoří komplexní fotografický obraz událostí revolučního roku 1989, který tak zůstane přístupný i pro další generace.

Jak na to?

Lidé mají možnost přispět fotografiemi několika způsoby – nahráním snímků na webové stránky okamzikysametu.cz, během setkání s organizátory projektu ve vybraných krajských městech, nebo je mohou zaslat do ČTK poštou či e-mailem na adresu: okamzikysametu@ctk.cz.

Rozpis setkání je na stránce okamzikysametu.cz. První setkání bude ve spolupráci s krajskými redakcemi ČTK již během dubna ve Zlíně a v Olomouci. Zájemci mohou přinést své fotografie, které budou přímo na místě naskenovány, případně sdělit své vzpomínky či příběhy fotografií, které se rovněž mohou stát součástí výstavy.

Sbírka fotografií, které by se mohly objevit na výstavě, skončí 30. září 2019, pro první verzi výstavy je uzávěrka 30. června.