Mateřská škola – první kroky do života

Výběr mateřské školy je pro rodiče jedním z nejdůležitějších rozhodnutí, které pro své potomky udělají. I když jsou zápisy do školek až v květnu, výběr správného předškolního zařízení rozhodně nenechávejte na poslední chvíli. Protože jak říká klasik: všechno, co opravdu potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské škole.

I když se jedná o název nejznámější knížky amerického spisovatele Roberta Fulghuma z roku 1988, tato „slova“ mají svoji hlubokou pravdu. Mateřská škola je pro dítě první institucí, kde přichází do kolektivu vrstevníků a kde se vzdělává. Je také prvním místem, kde musí dodržovat určitá pravidla a podřídit se cizí autoritě. Zatímco pro některé dítě může být návštěva školky velmi zábavnou aktivitou, pro jiné bývá stresující a do školky ráno přichází s pláčem. Jak vybrat správnou mateřinku, aby byla dobrým odrazovým můstkem pro vaše dítě? Nabízíme několik rad.

Školka u domu?

Prvním kritériem rodičů bývá umístění školky v dosahu bydliště nebo blízko zaměstnání kvůli dopravě dítěte.

Důležitá je také provozní doba školky, abyste stihli potomka vyzvednout po práci anebo ho odvézt do školky předtím, než sami musíte odejít do zaměstnání. Určitě si spočítejte, kolik času zabere cesta, a zvažte, jestli budete jezdit autem, nebo hromadnou
dopravou.

Státní, nebo soukromá?

V České republice je téměř 5000 mateřských škol, od veřejných přes církevní, soukromé, alternativní nebo speciální školky. Podle provozovatele nebo zřizovatele se odvíjejí také měsíční náklady na pobyt v mateřince. U školek, kde je zřizovatelem obec, se ceny pohybují v rámci stokorun a stravné je ve výši 30 korun denně. Soukromé pak mohou chtít po rodičích až tisíce korun podle vzdělávacího programu, jídelníčku a doplňkových aktivit. Jejich výhodou bývá individuální pracovní doba a menší počet dětí, kterým se pedagogové věnují.

Klasická školka, nebo alternativní vzdělávání?

Nejrozšířenější mateřské školy jsou s rámcovým vzdělávacím programem, který je vypracován tak, aby dětem poskytl komplexní rozvoj jejich osobnosti. Školky ale mají často vlastní filozofii nebo mají specifický vzdělávací program. Ty s alternativním programem podporují více individualitu osobnosti dítěte, vám jako rodičům to ale nemusí vždy vyhovovat. Pokud máte ve svém okolí školku Montessori, Waldorfskou školku, lesní, církevní nebo jazykovou či sportovní školku, požádejte o možnost nahlédnout do jejich běžného dne a jejich zaměstnanci vám určitě rádi vysvětlí specifika svého vzdělávacího programu.

Využijte dne otevřených dveří, věřte intuici

Školky před zápisem většinou pořádají dny otevřených dveří, kde rodičům i dětem ukážou, jak zařízení funguje, rodičům podají informace k zápisu a děti se mohou seznámit s předškoláky. Ptejte se na denní režim, jak je zajištěno stravování i pitný režim, jak je zajištěna hygiena i jak často chodí děti do přírody nebo za kulturou. Určitě si promluvte s budoucí učitelkou a dejte na váš dojem. Právě učitelka je totiž pro dítě ta nejdůležitější osoba v příštích letech. Pokud se nebudete ve školce cítit dobře, stejný pocit bude mít i vaše dítě – opět dejte na vaši intuici.

Doplňkovými aktivitami
dítě nepřetěžujte

Kromě prvního zaměstnání potřebuje předškolák také dostatek času nejen na hru, ale i odpočinek mysli. Jako rodič tak oceníte další aktivity školky, což bývá keramika, cizí jazyk, cvičení jógy, zpívání apod. Berte to jako další možnost, jak si školku oblíbit – přesto nejdůležitější zůstává použitý vzdělávací program.  Tyto aktivity chápejte jako nadstavbové a přemírou kroužků dítě nepřetěžujte.

Školka na zkoušku

Některé děti si na čas bez rodičů velmi těžce zvykají a odchod rodičů ze školky se tak neobejde bez pláče. Běžně už školky nabízejí postupnou adaptaci dítěte na nové prostředí i s rodičem nebo docházku jen na několik hodin denně.

Zápisy probíhají v květnu

Zápisy dětí na školní rok 2019/2020 probíhají v mateřských školách v květnu. Podrobné informace ale najdete ve vaší školce už nyní nebo v příštích týdnech. Budete mít tedy dost času vybrat tu, která vám bude vyhovovat.

K zápisu do mateřské školy může přijít rodič sám, ale děti jsou obvykle vítány. Jedna učitelka se věnuje rodičům a ty další zabaví děti. K zápisu potřebujete svůj občanský průkaz a rodný list dítěte. Někde chtějí vidět i potvrzení, že matka ukončila rodičovskou dovolenou. Přihlášku vyplníte buď na místě, nebo doma. Školky vyžadují také potvrzení od pediatra, že je dítě očkované podle očkovacího kalendáře.

Co by mělo dítě před nástupem do školky zvládnout?

Na rozdíl od zápisu do školy neprobíhá před nástupem do školky žádné testování. Přesto je dobré vědět, jaké základní dovednosti jsou ve školce vyžadovány. Do září zbývá spousta času, proto je dobré začít s předstihem.

  • Dítě by mělo znát své jméno
  • Dítě by mělo být schopno poznat svou „značku“ na ukládání oblečení. Mělo by také vědět, které oblečení je jeho a poznat, co si obléknout na procházku apod.
  • Mělo by se umět samo svléknout, s oblékáním i obouváním paní učitelky mladším dětem pomohou. Čtyřleté by to však mělo zvládnout bez pomoci.
  • Dítě musí být schopné najíst se samo lžící a pít z klasické skleničky.
  • Předpokládá se, že dítě již nenosí plenky a umí se vysmrkat.
  • Dítě by mělo umět uklidit po sobě hračky.
  • Budoucí předškolák by měl vydržet bez rodičů, i když začátky můžou být náročnější.

Seznam mateřských školek v celé republice najdete ZDE