Bude to paráda! Slavnosti svobody vás letos budou bavit!

PLZEŇ – Vše už dostalo jasné obrysy, a tak nebude chybět tradiční Convoy of Liberty, veteráni, dobové kempy, ale ani bohatý kulturní program a koncerty. Čeká vás tak mimo jiné velká hudební ochutnávka, a to od country, jazzu až třeba po metal.

Slavnosti svobody proběhnou 3. až 6. května. Lákavá přehlídka historické vojenské techniky Convoy of Liberty projede městem v neděli 5. května.

V roce třicátého výročí svobodných oslav osvobození Plzně Američany zazní při open air koncertu Plzeňské filharmonie, podobně jako v roce 1945, árie z Dvořákovy Rusalky Měsíčku na nebi hlubokém. „Zavzpomínat si s Plzeňany na čtyřiasedmdesát let staré příběhy přijedou i letos američtí a belgičtí veteráni. Každoročně hrají tito stateční, přes devadesát let staří váleční veteráni 3. americké armády při Slavnostech svobody hlavní roli. I letos budou mít lidé příležitost vyslechnout si jejich dojemné vyprávění spojené s debatou a autogramiádou. Setkání je naplánované na sobotu 4. května od devíti hodin v Měšťanské besedě,“ přiblížil primátor Martin Baxa. Chybět nebudou ani zvučná jména, jako je například vnuk generála G. S. Pattona pan George Patton Waters.

Dobové kempy
Po tři dny budou návštěvníkům oslav k dispozici dobové vojenské kempy. Největší kemp 16. obrněné divize americké armády se rozloží v parku za Obchodním centrem Plzeň Plaza. K vidění tu budou desítky vozidel těžké i lehké obrněné techniky, dílenské a přepravní techniky včetně dvou stíhačů tanků M36 Jackson. „V premiéře představíme v České republice první zrenovovaný střední tank Sherman verze M4A4,“ sdělil Pavel Rogl z klubu vojenské historie 16th Armored Division. Uvidíte fungující polní kuchyni s dobovým vybavením, dílny, v nichž se bude provádět údržba či opravovat vozidla, vojenské ubikace jak pro mužstvo, tak důstojníky, stanoviště vojenské policie a ostatní zázemí. Těšit se můžete na ukázky střeleb z pěchotních zbraní, kulometů a děl z výzbroje vozidel. Své místo v parku bude mít i historický stanový tábor Československé samostatné obrněné brigády a Královského letectva (RAF).

V Křižíkových sadech se usadí až do pondělí 6. května příslušníci 2. pěší divize a rozmanitá vojenská technika včetně originálního materiálu a vybavení. Civilní část zastoupí kapely, které budou hrát tehdejší hudbu, budete moci kouknout na dobovou módní přehlídku nebo promítání filmů či týdeníků.

Convoy of Liberty
Jedním z vrcholů akce bude nedělní konvoj s více než dvě stě dvaceti kusy historické vojenské techniky Convoy of Liberty, nad nímž přeletí nejen současné víceúčelové bojové letouny, ale i historická výcviková letadla značky Harvard.

Díky, Ameriko!
Kromě menších pietních aktů u památníků 2. pěší divize, 16. obrněné divize nebo na náměstí Míru se hlavní vzpomínkové setkání Slavností svobody uskuteční tradičně 6. května, v den osvobození Plzně, u památníku Díky, Ameriko!

Kulturní a doprovodný program
Kulturní program na náměstí Republiky zahájí vystoupení Big Bandu Konzervatoře Plzeň a následující koncert Plzeňské filharmonie, při němž v úvodu zazní díla Antonína Dvořáka, stejně jako to bylo 4. srpna 1945. Árii Rusalky, jež na koncertě před 74 lety zazněla v podání členky opery Národního divadla Zdeňky Hrnčířové, nyní zazpívá sopranistka Michell Katrak. Klasiku Antonína Dvořáka doplní americký jazz, hudba Glenna Millera nebo Jaroslava Ježka a Osvobozeného divadla.

V dalších dnech na náměstí Republiky vystoupí výjimečná hudební uskupení, jako je Čechomor a Hradišťan s Jiřím Pavlicou nebo kapela Eddie Edward & Friends se svým originálním pojetím americké country, big band New Time Orchestra s Hanou Holišovou, plzeňský osmičlenný orchestr Pilsner Jazz Band a folková skupina z Pardubic Marien.

Vzdát poctu místnímu odboji a americkým osvoboditelům chce při svém vystoupení v sobotu 4. května švédská metalová skupina Sabaton. V lochotínském amfiteátru uvede svoji speciální show.

Venkovní výstava přiblíží cestu vojáků k francouzskému přístavnímu městu Dunkerque, kde dělostřelecké ostřelování, miny a bojové střety přinesly smrt téměř dvěma stovkám Čechoslováků.

Program v centru města doplní mezinárodní parašutistická soutěž Cup of Freedom Pilsen v Borském parku. V klasické disciplíně sportovního parašutismu, v přesnosti přistání, se při ní představí sportovci z Německa, Anglie, Polska, Finska, Nizozemí, Rakouska, Slovinska a Francie.