Projděte si novou naučnou stezku na Staré plovárně v Jihlavě

JIHLAVA – Zajímá vás, jakou funkci mají luční i rybníkové biotopy, jaká zvířata můžete v přírodě krajského města potkat a jak se pečuje o včely? Tak to všechno a mnohem více se dozvíte na nové naučné stezce na Staré plovárně v Jihlavě. Měří kilometr a jsou na ní čtyři dřevěné interaktivní panely, které završily sedmiletou výstavbu stezky, která vyšla na 300 tisíc.

„Naučné stezky jsou fajn, je to zavedený způsob zatraktivnění přirozených cest. Plánů ale máme spoustu a pracujeme i na jiných možnostech, které by mládež do poznávání zapojily ještě víc, například přímým kontaktem s herními prvky. Stezky by pak mohly navazovat více na Stříbrné údolí, kde nejde jenom o přírodu, ale i o místa paměti a další zajímavé momenty v prostoru,“ vyjádřila primátorka Karolína Koubová při odpolední cestě kolem Staré plovárny.

Nově přidané čtyři dřevěně otáčecí panely sdělí kolemjdoucím více o biotopu rybník a louka, i o stromech a zvířectvu v okolí. V roce 2016 město vydalo informační brožuru Stará plovárna, která obsahuje trasu stezky, podrobný popis plovárny a jejích zajímavostí. Brožura je k dostání na Turistickém informačním centru v budově jihlavské radnice na Masarykově náměstí.
Stará plovárna je zároveň součástí Stříbrného údolí, které vede od Starých hor údolím Jihlavy k soutoku s Jihlávkou a pak údolím Jihlávky přes Starou plovárnu až do Ráje.

Koupání na plovárně

Pokud se rádi koupete v rybnících. Má pro vás Jihlava dobrou zprávu. Chce totiž dosáhnout toho, aby se tady dalo koupat.
„Aby byla voda přístupná plavcům, tak se musí nejprve odbahnit, což může zajistit pouze vlastník, tedy Povodí Moravy,“ uvedla vedoucí odboru životního prostředí Katarína Ruschková.

Jedna vize o budoucnosti Staré plovárny je však pro vedení města jasnější. Už teď je tady městský sad, který bude jedním z menších doplňujících plánovaný nový velký ovocný sad.

„Stačí, aby se o sad začalo pečovat a přibylo zde pár laviček. Investice za pár korun, která by místo posunula o kus dál. Sad samozřejmě nebude pouze v tomto místě, ale doplní zelené plochy po celém městě,“ doplnila primátorka města.

Foto: město Jihlava